John Kerry insistă asupra rezolvării problemei nucleare iraniene pe cale diplomatică

Secretarul de stat american John Kerry a apărat cu putere luni ideea rezolvării problemei nucleare iraniene pe cale diplomatică, o abordare diferită de a Israelului, care doreşte creşterea presiunilor asupra Teheranului.

89 afișări
Imaginea articolului John Kerry insistă asupra rezolvării problemei nucleare iraniene pe cale diplomatică

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs cu privire la dezarmarea şi neproliferarea nucleară susţinut la Washington, Kerry a declarat că Statele Unite au "ocazia de a testa dorinţa reală sau nu a Iranului de a dezvolta un program (nuclear) paşnic".

"Ideea potrivit căreia Statele Unite ale Americii, ca naţiune responsabilă în faţa întregii umanităţi, nu ar examina această posibilitate, ar fi cu totul iresponsabilă", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Iranul a reluat la mijlocul lunii octombrie, la Geneva, negocierile cu puterile din Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) asupra controversatului său program nuclear.

Acest nou ciclu de negocieri a avut un ecou pozitiv şi noi discuţii sunt programate pentru 7 şi 8 noiembrie tot în oraşul elveţian.

Însă Israelul nu vede cu ochi buni această deschidere diplomatică între occidentali şi Iran.

Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu se teme că Statele Unite vor accepta, chiar în lipsa unor concesii reale din partea Teheranului, să reducă sancţiunile impuse Iranului.

Şeful Guvernului israelian a făcut apel duminică la creşterea presiunilor împotriva Teheranului.

"Unii au sugerat faptul că, într-un anume fel, ar fi ceva în neregulă să se încerce" calea diplomatică cu Teheranul, a spus John Kerry, fără a cita Israelul. "Noi nu vom ceda acestor tactici şi forţe ale fricii", a afirmat secretarul de Stat american.

Un ministru israelian a recunoscut joi că există "mici diferenţe" între ţara sa şi Statele Unite asupra dosarului nuclear iranian, a doua zi după o întrevedere de şapte ore, la Roma, între Netanyahu şi Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici