John Kerry şi Serghei Lavrov nu au reuşit să ajungă la un acord, anunţă Departamentul de Stat

Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa unui plan de ieşire din criza ucraineană, a anunţat marţi Departamentul de Stat.

295 afișări
Imaginea articolului John Kerry şi Serghei Lavrov nu au reuşit să ajungă la un acord, anunţă Departamentul de Stat

Serghei Lavrov şi John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul rus de Externe a oferit "răspunsuri" pe care în mare parte "le-am auzit" săptămâna trecută, atât la Paris, cât şi la Roma, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

Kerry l-a anunţat din nou pe Lavrov că vrea să continue dialogul, "dar într-un climat bun şi având ca obiectiv protejarea imunităţii şi suveranităţii Ucrainei", a anunţat Psaki. "Evident, nu am văzut aşa ceva în răspunsurile primite" din partea lui Lavrov, a deplâns ea.

John Kerry i-a trimis săptămâna trecută omologului său rus "sugestii scrise" pentru a găsi un mijloc de rezolvare a conflictului din Ucraina, în special prin retragerea trupelor ruse din Crimeea, dezarmarea miliţiilor proruse şi lansarea unor contacte directe între Kiev şi Moscova.

Washingtonul a acuzat luni Moscova că nu ţine cont de aceste sugestii, însă Rusia a răspuns că va prezenta "propriile sale propuneri" pentru reglementarea crizei din fosta republică sovietică şi pentru "restabilirea situaţiei în cadrul dreptului internaţional".

Cu toate acestea, partea rusă nu a luat "măsuri pentru detensionarea" situaţiei, a criticat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, care s-a declarat în favoarea continuării dialogului. Lavrov şi Kerry ar fi trebuit să se întâlnească luni la Moscova, însă secretarul de Stat american a declinat invitaţia.

Mai mulţi oficiali americani apreciază că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu este dispus pentru o soluţionare diplomatică a crizei şi consideră că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu are nicio marjă de manevră în purtarea negocierilor.

Anterior, Ministerul rus de Externe a anunţat că şeful diplomaţiei ruse şi secretarul de Stat american "au schimbat păreri asupra unor propuneri concrete ale Rusiei şi Statelor Unite pentru asigurarea păcii civile şi înţelegerii" în Ucraina, potrivit unui comunicat.

"Partea rusă a subliniat, în special, necesitatea de a fi respectate interesele tuturor ucrainenilor şi ale tuturor regiunilor în căutarea unei soluţii la criza (ucraineană), precum şi dreptul locuitorilor din Crimeea de a-şi decide soarta în conformitate cu normele dreptului internaţional", adaugă ministerul în comunicat.

Serghei Lavrov şi John Kerry au convenit să continue consultările lor pe această temă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici