John Kerry speră într-o "tranziţie democratică istorică" în Afganistan

Secretarul de Stat american, John Kerry, şi-a exprimat speranţa, miercuri, că alegerile prezidenţiale şi provinciale care vor avea loc pe 5 aprilie în Afganistan vor marca o "tranziţie democratică istorică" în această ţară afectată de război.

122 afișări
Imaginea articolului John Kerry speră într-o "tranziţie democratică istorică" în Afganistan

John Kerry speră într-o "tranziţie democratică istorică" în Afganistan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Scrutinul de sâmbătă este "un moment de răscruce după peste un deceniu de sacrificii şi lupte", a apreciat Kerry, citat într-un comunicat.

Algerea noului preşedinte afgan "ar putea marca prima tranziţie democratică a puterii în Afganistan", scrie şeful diplomaţiei americane.

El s-a felicitat în legătură cu faptul că aceste alegeri constituie încă de la început un "proces propriu al afganilor", care se pregătesc de un "vot istoric".

"O tranziţie paşnică a puterii va fi la fel de importantă ca progresele realizate în cursul ultimului deceniu în vederea construirii unui Afganistan prosper, mai puternic şi mai sigur", a subliniat Kerry, care a efectuat două vizite la Kabul din momentul în care a preluat funcţia de secretar de Stat.

"Statele Unite sunt pregătite să lucreze cu viitorul preşedinte", a oferit asigurări el. Statele Unite întreţin relaţii dificile cu preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, care nu se mai poate prezenta în vederea obţinerii unui nou mandat.

În schimb, şeful diplomaţiei americane nu a menţionat deloc în comunicat acordul bilateral de securitate (BSA), negociat de mai multe luni de Washington şi Kabul, cu scopul menţinerii a aproximativ 10.000 de militari americani în Afganistan până în 2006 în vederea formării forţelor afgane şi continuării "misiunii antiteroriste" împotriva a ceea ce a mai rămas din reţeaua Al-Qaida.

Statele Unite intenţionează în continuare să menţină acest contingent militar după 2014 şi speră că acordul va fi semnat de succesorul lui Karzai.

Administraţia americană a avertizat că, în cazul în care BSA nu va fi semnat, există riscul ca Statele Unite şi aliaţii lor din NATO să nu lase niciun militar în Afganistan după 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici