Jose Barroso: Semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova nu va afecta relaţiile cu Rusia

Semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană nu va afecta relaţiile economice cu Rusia, a declarat, joi, la Chişinău, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

184 afișări
Imaginea articolului Jose Barroso: Semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova nu va afecta relaţiile cu Rusia

Jose Barroso: Semnarea Acordului de Asociere între UE şi R. Moldova nu va afecta relaţiile cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Categoric nu este intenţia noastră. Ştiu că au fost anumite contacte între autorităţile de la Chişinău şi cele ruse cu scopul de a explica acest lucru. Relaţiile comerciale trebuie văzute ca un joc cu câştig mutual. Trebuie să separăm relaţiile comerciale de anumite consideraţii negative", a afirmat Jose Manuel Barroso.

Declaraţia intervine în condiţiile în care Rusia a avertizat că semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană riscă să complice relaţiile de cooperare economică între Moscova şi Chişinău, inclusiv în cadrul Comunităţii Statelor Independente.

În replică, autorităţile din Republica Moldova au asigurat că nu intenţionează să iasă din CSI şi au subliniat că doresc dezvoltarea relaţiilor economice cu Rusia şi după semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene a semnat, joi, la Chişinău, cu premierul Iurie Leancă, patru acorduri de finanţare în valoare de peste 50 de milioane de euro. Banii urmează să fie investiţi în domeniile afacerilor interne, dezvoltării zonelor rurale şi în sectorul energetic.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se află miercuri şi joi într-o vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu care include şi Georgia, în contextul în care cele două ţări urmează să semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în noiembrie anul trecut. După semnare, Acordul de Asociere urmează să fie ratificat de parlamentele celor 28 de state membre UE şi de Parlamentul European, înainte de a intra în vigoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici