Julian Assange a depus plângere în Germania pentru că ar fi fost spionat

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a depus plângere în Germania împotriva unui soldat american care l-ar fi spionat în cursul unei conferinţe organizate la Berlin în 2009, a anunţat miercuri o sursă judiciară, citată de AFP.

402 afișări
Imaginea articolului Julian Assange a depus plângere în Germania pentru că ar fi fost spionat

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Plângerea a fost înregistrată ieri după-amiază", a declarat Parchetul federal situat în Karlsruhe (vest), într-un comunicat laconic, confirmând informaţiile postului public de televiziune NDR şi ale cotidianului Süddeutsche Zeitung.

Assange afirmă că un fost puşcaş marin, staţionat în perioada respectivă la Stuttgart (sud-vest), identificat în presă sub numele de Matthew H., a mărturisit că l-a spionat într-o declaraţie în cadrul procesului militar împotriva lui Bradley Manning, condamnat în august la 35 de ani de închisoare pentru că a transmis WikiLeaks mii de documente confidenţiale.

Acest militar l-ar fi supravegheat pe Assange în timpul Chaos Computer Club 2009, o reuniune a hackerilor, dar şi pe cofondatorul german al WikiLeaks, Daniel Domscheid-Berg, şi pe francezul Jérémie Zimmermann, care militează pentru apărarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor pe Internet.

În plângerea sa, Assange afirmă că este vorba despre activităţi de spionaj străin pe teritoriul german, ceea ce este ilegal, precizează presa.

Assange s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde ar trebui să răspundă acuzaţiilor privind presupuse agresiuni sexuale, pe care el le neagă.

El se teme, de asemenea, că va fi extrădat în Statele Unite, furioase pe publicarea de către WikiLeaks a unor documente secrete obţinute de Bradley Manning.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici