Julian Assange: Persoanele care incită la violenţă să fie urmărite în justiţie

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a cerut marţi ca personalităţile politice sau mediatice care fac declaraţii ce incită la violenţă să fie urmărite în justiţie, după atacul ce a provocat în Arizona moartea a şase persoane şi rănirea gravă a unei membre a Camerei Reprezentanţilor.

23 afișări
Imaginea articolului Julian Assange: Persoanele care incită la violenţă să fie urmărite în justiţie

Julian Assange: Persoanele care incită la violenţă să fie urmărite în justiţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nicio organizaţie din lume nu este mai implicată în apărarea libertăţii de exprimare ca WikiLeaks, dar când politicieni de renume sau reprezentanţi importanţi din mass-media instigă la uciderea unor persoane sau grupuri, ei ar trebui să fie urmăriţi în justiţie pentru incitare la omor", a apreciat, într-un comunicat, fondatorul site-ului specializat în difuzarea de documente confidenţiale.

După atacul din Tucson (Arizona), soldat cu şase morţi şi 14 răniţi sâmbătă, utilizarea de unii conservatori, printre care Sarah Palin, membru important al dreptei americane, a unor simboluri de ţinte şi de arme de foc în lupta electorală a fost aspru criticată.

Unii comentatori au apreciat că retorica aprinsă şi climatul general al campaniei pentru alegerile legislative din noiembrie ar fi fost unul dintre factorii care l-ar fi împins pe atacator, Jared Loughner, să acţioneze.

Subliniind că WikiLeaks a fost de asemenea ţinta "unei retorici violente" în Statele Unite din partea unor "personalităţi" printre care şi Sarah Palin, Julian Assange le cere "autorităţilor americane şi altor autorităţi să investigheze cu hotărâre aceste incitări la omor".

"Un stat de drept nu poate tolera ca membri importanţi ai societăţii să facă apel la comiterea de crime şi la asasinarea unor indivizi sau grupuri", consideră el, subliniind că site-ul WikiLeaks a fost constrâns să ia "măsuri de securitate foarte severe".

Julian Assange a fost considerat drept duşmanul numărul unu de către numeroşi oficiali americani, după dezvăluirea pe site-ul WikiLeaks a unor documente diplomatice confidenţiale, foarte stânjenitoare pentru Washington.

Sarah Palin a declarat că fondatorul WikiLeaks ar trebui să fie "urmărit ca un taliban".

Fondatorul WikiLeaks, în prezent consemnat la domiciliu la Londra, a publicat acest comunicat marţi, la câteva ore după ce a compărut într-un tribunal britanic care urmează să decidă data la care va fi examinată în justiţie extrădarea sa în Suedia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici