Jumătate dintre piloţii norvegieni au adormit în timp ce erau la comanda avionului

Jumătate dintre piloţii de linie norvegieni au mărturisit că au adormit involuntar la comanda avionului, potrivit unei anchete publicate miercuri privind stările de somnolenţă cauzate de turele prea lungi de lucru.

59 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre piloţii norvegieni au adormit în timp ce erau la comanda avionului

Jumătate dintre piloţii norvegieni au adormit în timp ce erau la comanda avionului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Dintre cei 389 de piloţi care au răspuns la chestionarul realizat pentru un trust de presă, doi la sută au recunoscut că au adormit "frecvent" în cabina de pilotaj fără să-şi prevină copilotul, în timp ce 48 la sută au precizat că acest lucru li s-a întâmplat "o dată" sau "rar".

"Credem că acest lucru indică faptul că piloţii ajung epuizaţi la muncă. De mult timp tragem semnale de alarmă: pentru a câştiga în eficacitate, am liberalizat regulamentul prin creşterea timpului de lucru şi reducerea timpul de odihnă", a comentat pentru AFP vicepreşedintele Asociaţiei norvegiene a piloţilor de linie (NF), Aleksander Wasland.

Potrivit acestuia, nu de puţine ori un pilot de linie munceşte 60 de ore pe săptămână, cu mai multe zile succesive în care lucrază între 13 şi 15 ore.

"Avionul rămâne un mijloc de transport sigur, dar nu există nicio îndoială că aceste ture reprezintă un element de risc care ar putea face economie", a subliniat Wasland.

Ministrul Comunicaţiilor, Magnhild Meltveit Kleppa, a anunţat că va solicita Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile norvegiene să studieze rezultatele anchetei şi opiniile exprimate cu privire la organizarea timpului de lucru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici