Jurnalişti îi solicită lui Jean-Claude Juncker să se angajeze în lupta împotriva corupţiei

Aproximativ 40 de jurnalişti i-au scris preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a-i solicita să se angajeze în lupta împotriva corupţiei, un demers care are loc la câteva săptămâni după izbucnirea scandalului LuxLeaks.

285 afișări
Imaginea articolului Jurnalişti îi solicită lui Jean-Claude Juncker să se angajeze în lupta împotriva corupţiei

Jurnalişti îi solicită lui Jean-Claude Juncker să se angajeze în lupta împotriva corupţiei

"Scandalul LuxLeaks este un exemplu recent care demonstrează cum multinaţionalele reuşesc să ajungă la aranjamente dăunătoare pentru state atunci când ele consideră că nimeni nu le vede", subliniază semnatarii acestei scrisori adresate lui Juncker cu o zi înainte de Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Corupţiei.

La începutul lui noiembrie, la câteva zile după intrarea în funcţie, mai multe publicaţii au dezvăluit un vast sistem de optimizare fiscală practicat în Luxemburg pe când Juncker deţinea postul de prim-ministru.

"Avem nevoie de acces în timpul dorit la informaţii despre modul în care companiile şi trusturile sunt folosite pentru punerea în circulaţie în sistemul financiar european a banului rezultat din acte de corupţie", solicită semnatarii scrisorii.

Ei apreciază că directiva de combatere a spălării banilor "oferă ocazia de a garanta ca informaţiile cu privire la proprietatea reală a societăţilor şi trusturilor să fie accesibile publicului, fapt ce ar permite jurnaliştilor, ONG-urilor şi oricui să urmărească legăturile între potenţiali infractori".

În martie, Parlamentul European a votat cu o majoritate zdrobitoare un text propus de Comisia Europeană şi care prevede, în special, înscrierea numelui beneficiarilor efectivi ai societăţilor, fundaţiilor şi fiduciilor în registrele publice, cu scopul de a împiedica întreprinderile false să transfere bani murdari. Dar Parlamentul şi statele membre UE trebuie să se pună de acord pentru ca directiva să poată intra în vigoare.

Semnatarii îl îndeamnă pe Juncker "să încurajeze această etapă decisivă pentru lupta împotriva unui flagel care aduce atingeri drepturilor persoanelor vulnerabile din Europa şi din întreaga lume şi ameninţă credibilitatea şi integritatea pieţei europene".

Demersul lor este susţinut în special de ONG-ul One, care îndeamnă UE să "includă imperativ implementarea unor registre publice de beneficiari efectivi ai societăţilor paravan şi trusturilor, pietre de temelie ale corupţiei, în directiva de combatere a spălării banilor în curs de negociere".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici