Jurnalistul care a aruncat cu pantofi în George W. Bush, eliberat - VIDEO

Muntazer al-Zaidi, jurnalistul irakian devenit celebru după ce a aruncat cu pantofii către fostul preşedinte american George W. Bush, în decembrie 2008, a fost eliberat marţi, după nouă luni de închisoare, a anunţat fratele acestuia.

29 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul care a aruncat cu pantofi în George W. Bush, eliberat - VIDEO

Jurnalistul Muntazer al-Zaidi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Muntazer a fost eliberat şi aşteaptă să îşi reia activitatea", a declarat Udai al-Zaidi.

În vârstă de 30 de ani, fostul angajat al unei televiziuni locale irakiene, a ieşit din anonimat la 14 decembrie 2008 când a aruncat cu pantofii către George W. Bush, în timpul unei conferinţe de presă de la Bagdad.

Fostul preşedinte efectua ultima sa vizită înainte de încheierea mandatului.

"Este sărutul de adio, câine", a strigat reporterul postului privat Baghdadia, aruncând cu pantofii, mărimea 43, de care Bush s-a ferit.

Condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare pentru "agresiune împotriva unui şef de stat aflat în vizită oficială", pedeapsa lui a fost redusă, în urma apelului, la un an. El a executat nouă luni după care a fost eliberat pentru bună purtare în închisoare.

Jurnalistul susţine că a fost torturat

Muntazer al-Zaidi a declarat că a fost torturat în timpul detenţiei, pretinzând totodată scuze din partea premierului irakian.

"În momentul în care premierul Nuri al-Maliki afirma pe posturile de televiziune că nu va dormi până când va fi sigur de soarta mea (...) eram torturat în cel mai crud mod, lovit cu cabluri electrice şi cu bare de fier", a declarat acesta la scurt timp după ce a fost eliberat.

El a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă la sediul televiziunii Al-Baghdadia, fostul său angajator.

"Am fost abandonat într-un loc care nu era adăpostit de frig", a adăugat el, precizând că gardienii săi i-au aplicat simularea înecului, o tehnică folosită de CIA împotriva suspecţilor pentru atentatele de la 11 septembrie.

"Cer (premierului Nuri al-Maliki) să îşi ceară scuze pentru că a ascuns adevărul", a insistat acesta.

Fără a exclude total reluarea vechiului loc de muncă, el a precizat că doreşte să ajute văduvele şi orfanii, victimele războiului din Irak.

"Mă voi concentra pe activităţi umanitare şi mă voi ocupa de văduve şi orfani", a insistat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici