Justiţia a respins o cerere de audiere a lui Snowden pe tema interceptării telefonului lui Merkel

Justiţia germană a respins vineri o cerere a unor deputaţi din opoziţie de a-l audia pe Edward Snowden în Comisia parlamentară de anchetă cu privire la interceptări efectuate de către serviciile secrete americane, relatează AFP.

67 afișări
Imaginea articolului Justiţia a respins o cerere de audiere a lui Snowden pe tema interceptării telefonului lui Merkel

Justiţia a respins o cerere de audiere a lui Snowden pe tema interceptării telefonului lui Merkel (Imagine: Captură Video)

Edward Snowden, care a dezvăluit aceste interceptări, s-a refugiat în Rusia.

În hotărârea pronunţată, Curtea Constituţională din Karlsruhe (vest) a stabilit că plângerea depusă de către Verzi şi stânga radicală Die Linke este "inadmisibilă", apreciind că acest caz nu ţine de probleme constituţionale ci este mai degrabă de competenţa Curţii Federale de Justiţie, cu sediul tot la Karlsruhe.

Cererea de audiere a lui Snowden a fost formulată iniţial în mai de către deputaţi - atât de stânga, cât şi şi dreapta - membri ai Comisiei de anchetă a Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german.

Această Comisie este însărcinată să stabilească în ce măsură cetăţeni şi oficiali politici germani au fost spionaţi de către Agenţia americană de informaţii NSA.

Moţiunea îl invita pe Snowden să depună mărturie la Berlin - personal sau prin videoconferinţă.

Coaliţia aflată la putere în Germania, condusă de către cancelarul conservator Angela Merkel, a refuzat ca Edward Snowden să fie audiat în Germania, având grijă să nu deranjeze Statele Unite. În septembrie, deputaţii Verzi şi din cadrul stângii radicale Die Linke au contestat acest refuz la Curtea Constituţională.

Ei doreau ca Snowden, căutat de către Statele Unite şi care s-a refugiat în Rusia, să vină să depună mărturie la Berlin în baza unei imunităţi care să împiedice arestarea şi extrădarea sa.

Germania a fost şocată în 2013 de dezvăluirile lui Snowden, un fost consultant NSA, despre un vast sistem de supraveghere a conversaţiilor telefonice şi comunicaţiilor pe Internet ale germanilor, inclusiv interceptarea telefonului lui Merkel, timp de mai mulţi ani.

Justiţia germană a renunţat să ancheteze interceptarea în masă a comunicaţiilor a milioane de germani, însă a lansat în iunie investigaţii cu privire la interceptarea telefonului mobil al cancelarului Merkel.

Procurorul federal Harald Range a anunţat joi că, pentru moment, nu s-au găsit elemente care să arate că telefonul a fost interceptat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici