Justiţia americană renunţă la majoritatea anchetelor privind tehnicile dure de interogare

Departamentul american al Justiţiei a anunţat joi că renunţă la majoritatea anchetelor asupra agenţilor CIA bănuiţi că au folosit tehnici dure de interogare, concentrându-se numai asupra investigaţiei privind decesul a doi deţinuţi.

469 afișări
Imaginea articolului Justiţia americană renunţă la majoritatea anchetelor privind tehnicile dure de interogare

Justiţia americană renunţă la majoritatea anchetelor privind tehnicile dure de interogare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Departamentul (Justiţiei) a apreciat că o anchetă aprofundată asupra subiectelor rămase în suspensie nu se justifică", a declarat procurorul general Eric Holder.

El a adăugat că va avea totuşi loc o anchetă, pentru a stabili circumstanţele în care au murit doi deţinuţi aflaţi în închisorile CIA după atentatele din 11 septembrie 2001, însă nu a dezvăluit identitatea acestora.

În 2009, Holder i-a cerut procurorului John Durham să analizeze interogatoriile CIA în cazul a 101 deţinuţi, desfăşurate în centre secrete din afara Statelor Unite, pentru a stabili dacă a fost încălcată legislaţia.

Directorul CIA, Leon Panetta, care îl va înlocui vineri pe Robert Gates la conducerea Pentagonului, şi-a exprimat sprijinul ferm pentru decizia lui Holder. "În ultima mea zi în funcţia de director (al CIA - n.red.), mă bucur să aflu că aceste anchete au rămas în urma noastră. Vom putea în sfârşit să închidem acest capitol al istoriei noastre", a spus el.

Şi preşedintele republican al Comisiei pentru servicii de informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, a salutat decizia lui Holder, afirmând că Departamentul Justiţiei "a risipit în sfârşit acest nor nejustificat de îndoieli şi bănuieli care plana asupra tuturor membrilor agenţiei".

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului apreciază că analiza interogatoriilor nu a mers suficient de departe, iar practicile de interogare au fost utilizate pe scară largă în timpul administraţiei fostului preşedinte George W. Bush. Membrii fostei administraţii, inclusiv fostul vicepreşedinte Dick Cheney, au afirmat în repetate rânduri că investigaţiile nu reprezintă decât "un act politic scandalos".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici