Justiţia egipteană a prelungit cu 15 zile perioada de detenţie a trei jurnalişti ai Al-Jazeera

Justiţia egipteană a prelungit cu 15 zile perioada de detenţie a celor trei jurnalişti Al-Jazeera suspectaţi că au pus în pericol ordinea publică şi fac parte din rândul Fraţilor Musulmani, a anunţat unul dintre avocaţii lor.

74 afișări
Imaginea articolului Justiţia egipteană a prelungit cu 15 zile perioada de detenţie a trei jurnalişti ai Al-Jazeera

Justiţia egipteană a prelungit cu 15 zile perioada de detenţie a trei jurnalişti ai Al-Jazeera (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Australianul Peter Greste, egipteano-canadianul Mohamed Adel Fahmy şi egipteanul Baher Mohamed au fost arestaţi pe 29 decembrie în biroul pe care l-au amenajat într-un hotel din Cairo.

Perioada de detenţie a fost prelungită cu "15 zile", a anunţat pentru AFP Ragia Omran, o avocată care îl reprezintă pe Greste.

Parchetul i-a acuzat pe cei trei jurnalişti că au "filmat instalaţii de securitate, au pus în pericol ordinea publică şi au lucrat fără autorizare".

Justiţia egipteană îl suspectează pe Fahmy că face parte din rândul Fraţilor Musulmani, o confrerie declarată drept "grupare teroristă" de către autorităţi.

Fahmy este un jurnalist cu renume care în trecut a lucrat pentru postul de televiziune american CNN şi nu are nicio legătură cunoscută cu confreria preşedintelui destituit Mohamed Morsi.

Peter Greste, un fost jurnalist al BBC, a câştigat premiul Peabody în 2011 pentru un documentar despre Somalia.

Cei trei jurnalişti mai sunt acuzaţi de susţinerea Fraţilor Musulmani egipteni, cărora le-ar fi furnizat "echipamente, informaţii şi înregistrări care le apără interesele".

De la destituirea lui Morsi de către armată la începutul lui iulie, Al-Jazeera transmite pe larg reprimarea manifestaţiilor pro-Morsi, ceea ce provoacă furia autorităţilor egiptene.

Alţi doi jurnalişti ai Al-Jazeera se află în detenţie, printre care Abdallah Elshami, arestat la 14 august în timp ce relata de la Cairo despre dispersarea sângeroasă a unor reuniuni pro-Morsi.

Joi, Al-Jazeera a făcut apel către autorităţile egiptene să-i "elibereze imediat şi fără condiţii" pe cei cinci jurnalişti şi a denunţat o tentativă de a "cenzura" activitatea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici