Justiţia norvegiană ordonă plasarea sub observaţie psihiatrică a lui Anders Breivik

Justiţia norvegiană a ordonat vineri plasarea sub observaţie psihiatrică a lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor care s-au soldat cu 77 de morţi în Norvegia în iulie, pentru a ajuta experţii să determine starea sa mentală înainte de deschiderea procesului.

165 afișări
Imaginea articolului Justiţia norvegiană ordonă plasarea sub observaţie psihiatrică a lui Anders Breivik

Justiţia norvegiană ordonă plasarea sub observaţie psihiatrică a lui Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O monitorizare psihiatrică aproape continuă a lui Breivik "ar trebui să ofere informaţii preţioase care pot fi obţinute greu în alt mod", a apreciat tribunalul din Oslo.

Extremistul de dreapta a fost declarat psihotic şi, prin urmare, iresponsabil din punct de vedere penal, după o primă expertiză oficială de anul trecut, dar, în faţa nemulţumirii cauzate de acest diagnostic, justiţia a ordonat noi examinări.

Cei doi experţi psihiatri noi, cu care Breivik refuză să coopereze, au cerut la sfârşitul lui ianuarie internarea sa temporară într-o instituţie psihiatrică pentru ca toate faptele şi gesturile sale să fie examinate.

Chiar dacă spune că respinge "80 la sută" din primul raport psihiatric, extremistul de 32 de ani s-a opus unei noi expertize şi plasării sale sub observaţie.

Vineri, tribunalul a acceptat cererea experţilor şi a aprobat plasarea sub observaţie a acestuia pentru patru săptămâni, dar la închisoarea din Ila, nu la o instituţie specială din Dikermark, din motive de securitate.

Practic, specialişti de la Dikermark vor merge să lucreze la închisoare, unde comportamentul lui Breivik va fi urmărit în cea mai mare parte a zilei.

Notiţele lor vor ajuta apoi cei doi experţi psihiatri să tragă o concluzie, care trebuie prezentată înainte de 10 aprilie, cu câteva zile înaintea deschiderii procesului, pe 16.

La 22 iulie, deghizat în poliţist, Breivik a tras focuri de armă timp de peste o oră la o reuniune a tinerilor laburişti pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce detonase o bombă lângă sediul Guvernului norvegian.

Aceste atacuri s-au soldat cu 77 de morţi, între care numeroşi adolescenţi.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici