Justiţia obligă Twitter să furnizeze admnistraţiei SUA datele unor utilizatori în ancheta WikiLeaks

Un judecător federal a confirmat o decizie care cere reţelei sociale Twitter să dezvăluie informaţii despre trei persoane aflate în contact cu WikiLeaks, aşa cum a solicitat administraţia Obama.

79 afișări
Imaginea articolului Justiţia obligă Twitter să furnizeze admnistraţiei SUA datele unor utilizatori în ancheta WikiLeaks

Justiţia obligă Twitter să furnizeze admnistraţiei SUA datele unor utilizatori în ancheta WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În virtutea acestei hotărâri judecătoreşti, Twitter va trebui să le furnizeze anchetatorilor americani informaţii despre conturile unei parlamentare islandeze, Birgitta Jonsdottir, al unui cercetător american în informatică, Jacob Appelbaum şi cel al unui colaborator olandez al WikiLeaks, Rop Gonggrijp.

Judecătorul O'Grady a apreciat că deschizându-şi conturi pe Twitter, aceste trei persoane au renunţat la controlul asupra datelor lor.

WikiLeaks a publicat pe Internet mii de documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan şi note ale diplomaţilor americani aflaţi în post în străinătate.

Judecătorul a respins, de asemenea, o cerere de publicare a numelor altor companii care ar fi fost solicitate în cadrul anchetei americane asupra WikiLeaks. "Secretul invocat de administraţie prevalează", a apreciat magistratul.

Această hotărâre este "extrem de îngrijorătoare", a reacţionat organizaţia Electronic Frontier Foundation (EFF), care o reprezintă, alături de Asociaţia americană pentru apărarea libertăţilor civile (ACLU), pe Jonsdottir.

"Când folosiţi Internetul, vă încredinţaţi conversaţia, gândurile, experienţele, locul unde vă aflaţi, fotografiile şi altele unor zeci de companii care găzduiesc sau distribuie informaţiile voastre", a remarcat într-un comunicat directoarea juridică a EFF, Cindy Cohn.

"Cu această decizie, tribunalul le spune tuturor utilizatorilor (de site-uri) găzduite în Statele Unite că administraţia americană va avea acces secret la datele lor", a adăugat Jonsdottir, citată într-un comunicat al EFF.

Cazul a creat divergenţe între Statele Unite şi Islanda, ambasadorul american la Reykjavik fiind convocat în ianuarie la Ministerul islandez de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici