Justiţia rusă a respins cererea de eliberare anticipată a membrei trupei Pussy Riot care intrase în greva foamei

Un tribunal rus a respins joi cererea de eliberare anticipată a Mariei Alehina, una dintre cele două membre încarcerate ale trupei contestatare Pussy Riot, condamnată la doi ani de închisoare şi care a anunţat miercuri că a început o grevă a foamei.

114 afișări
Imaginea articolului Justiţia rusă a respins cererea de eliberare anticipată a membrei trupei Pussy Riot care intrase în greva foamei

Justiţia rusă a respins cererea de eliberare anticipată a membrei trupei Pussy Riot care intrase în greva foamei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cererea de eliberare anticipată a Mariei Alehina a fost respinsă", a anunţat Tribunalul din Berezniki, din regiunea Ural, potrivit agenţiilor de presă ruseşti.

Tribunalul a respectat avizul Parchetului şi al Administraţiei penitenciarelor, care s-au pronunţat împotriva acelei cereri de eliberare anticipată.

O persoană din administraţia închisorii a criticat în timpul audierii de joi "lipsa de iniţiativă în ceea ce priveşte sarcinile menajere" de care a dat dovadă Maria Alehina, adăugând că aceasta nu are remuşcări pentru ceea ce a făcut.

Avocata inculpatei a anunţat imediat că va face apel la această decizie.

"Vom face apel la această decizie, pe care o considerăm ilegală şi nejustificată", a declarat avocata Irina Khrunova.

Audierile, care au început miercuri, au fost amânate după ce Maria Alehina a anunţat că a început o grevă a foamei pentru că autorităţile au hotărât să nu îi permită să asiste la dezbaterea cazului.

Ea a spus că le-a interzis avocaţilor ei să participe la audiere, dacă ea nu va fi prezentă la tribunal.

Un nou avocat i-a fost acordat din oficiu de către judecător.

Mai multe celebrităţi, printre care se numără cântăreţii Paul McCartney şi Peter Gabriel, au trimis autorităţilor ruse scrisori în care şi-au exprimat sprijinul pentru Maria Alehina.

La sfârşitul lunii aprilie, Nadejda Tolokonnikova, cea de-a doua membră a trupei Pussy Riot aflată la închisoare, şi-a văzut la rândul ei refuzată cererea de eliberare anticipată.

Un tribunal din Mordovia, o regiune situată la o distanţă de peste 640 de kilometri de Moscova, în care muziciana ispăşeşte o pedeapsă de doi ani de închisoare, a considerat că Nadejda Tolokonnikova nu regretă faptele comise şi nu a manifestat mustrări de conştiinţă în timpul detenţiei.

În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina - au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o "rugăciune punk", în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Cele trei femei au fost condamnate, pe 17 august 2012, la doi ani de închisoare fiecare, pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă".

Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie 2012, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces. Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alehina ispăşesc în prezent o pedeapsă de doi ani de închisoare în Ural şi în regiunea Mordovia.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise.

Tinerele au avut susţinerea unor cântăreţe celebre precum Madonna şi Yoko Ono, iar un documentar despre procesul lor a câştigat premiul special al juriului la Festivalul de film Sundance.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici