Justiţia sârbă cere autorizaţia de a-l interoga pe Ratko Mladici, aflat în custodia TPI

Parchetul sârb pentru crime de război a solicitat sâmbătă Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie autorizaţia de a-l interoga pe Ratko Mladici în legătură cu crimele comise de forţele bosniace împotriva sârbilor.

190 afișări
Imaginea articolului Justiţia sârbă cere autorizaţia de a-l interoga pe Ratko Mladici, aflat în custodia TPI

Justiţia sârbă cere autorizaţia de a-l interoga pe Ratko Mladici, aflat în custodia TPI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parchetul pentru crime de război a cerut autorizaţia de a-l interoga pe Ratko Mladici în legătură cu crimele comise de forţele musulmane controlate de Naser Oric împotriva civililor şi prizonierilor sârbi în estul Bosniei în perioada aprilie 1992 - iunie 1995", se arată într-un comunicat oficial al Parchetului sârb.

Justiţia sârbă precizează că este intresată de evenimente care nu au fost incluse în actul de acuzare al TPI împotriva lui Naser Oric, fost comandant al forţelor bosniace de la Srebreniţa. "Este vorba despre evenimente care s-au produs între Zvornik şi Skelani, în apropiere de Srebreniţa şi în localităţile Fakovici, Hajvaz, Zalazje, Ilino Brdo, Crni Vrh, Sekovici, Bratunac, Kravica, Kragljivade, Konjevic Polje, Glogovo Polje", precizează comunicatul citat.

Naser Oric, condamnat în primă instanţă în 2006 la doi ani de închisoare pentru că nu a împiedicat crimele comise împotriva sârbilor, a fost achitat de TPI în apel, la 3 iulie 2008.

Ratko Mladici, arestat la 26 mai în Serbia, după ce a fost urmărit timp de 16 ani, şi transferat marţi la Haga, este acuzat pentru rolul jucat în masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, în urma căruia au fost executaţi aproape 8.000 de musulmani, şi pentru asediul de la Sarajevo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici