Kabulul aproape să fie încercuit. Ambasada SUA din Afganistan distruge documentele sensibile şi simbolurile care ar putea cădea în mâna talibanilor / Trei batalioane ajută la evacuare

Ambasada SUA la Kabul a ordonat personalului său să distrugă documentele sensibile şi simbolurile SUA care ar putea fi utilizate de talibani în scopuri propagandistice, pe măsură ce insurgenţii încercuiesc capitala afgană.

11417 afișări
Imaginea articolului Kabulul aproape să fie încercuit. Ambasada SUA din Afganistan distruge documentele sensibile şi simbolurile care ar putea cădea în mâna talibanilor / Trei batalioane ajută la evacuare

Kabulul aproape să fie încercuit. Ambasada SUA distruge documentele sensibile şi simbolurile care ar putea cădea în mâna talibanilor / Trei batalioane ajută la evacuare

„Vă rugăm să distrugeţi articole care poartă sigla ambasadei sau a ministerului, steaguri americane şi alte articole care ar putea fi utilizate în scopuri de propagandă”, se menţionează în nota trimisă câtre dimplomaţi.

Statele Unite sunt îngrijorate de progresul fulger al talibanilor care au preluat controlul asupra celor mai mari oraşe ale ţării şi încercuiesc capiatala Kabul. Preşedintele Joe Biden a decis să trimită 3.000 de soldaţi pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea personalului de la Ambasada SUA. Două batalioane de puşcaşi marini şi un batalion de infanterie vor ajunge la Kabul până duminică seară, implicând aproximativ 3.000 de soldaţi.

Recent şi Ministerul Afacerilor Externe din România a emis un comunicat prin care cerea urgent românilor să părăsescă ţara.

"Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru acest stat şi îndeamnă cetăţenii români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan".

Situaţia militară. Capitala aproape să fie încercuită de insurgenţii talibani

Talibanii au făcut progrese majore în ultimele zile, capturând inclusiv Herat şi Kandahar, al doilea şi al treilea oraş ca mărime al ţării. Acum controlează 18 din cele 34 de provincii din Afganistan.

Talibanii s-au apropiat sâmbătă de Kabul, capturând un oraş cheie lângă capitala Afganistanului, în timp ce trupele americane au ajuns pentru a ajuta la evacuarea personalului ambasadei şi a altor civili.

Continuând înaintarea rapidă, insurgenţii au capturat Pul-e-Alam, la aproximativ 70 km de Kabul. Într-o incursiune talibanii au ajuns în districtul Char Asyab, la doar 11 km sud de capitala Kabul.

Oraşul Pul-e-Alam ar putea fi un punct cheie pentru un potenţial atac final asupra capitalei Kabulul.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că în urma căderii Pul-e-Alam există îngrijorarea că talibanii ar putea lasa atacul asupra capitalei Kabul în câteva zile.

Talibanii avansează şi în zona de nord. Un oficial afgan a declarat că insurgenţii au lansat un atac şi asupra Mazar-i-Sharif, un oraş important din nordul Afganistanului.

Haroun Rahimi, profesor de drept la Universitatea Americană din Afganistan, a declarat că pârghia guvernului afgan este „în scădere”.

Preşedintele Ghani „nu mai controlează”, a declarat pentru Al Jazeera, Haroun Rahimi, profesor de drept la Universitatea Americană din Afganistan.

Rahimi consideră că guvernul trebuie predat unei autorităţi de tranziţie - una care are „credibilitatea de a negocia cu talibanii pentru un acord de împărţire a puterii".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici