Karzai: Tratatul de securitate cu SUA va fi promulgat după alegerile prezidenţiale afgane din 2014

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a anunţat joi că, în cazul în care va fi aprobat în această săptămână de marea adunare tradiţională, Loya Jirga, tratatul bilateral de securitate negociat de Kabul şi Washington va fi promulgat abia după alegerile prezidenţiale din 5 aprilie 2014.

75 afișări
Imaginea articolului Karzai: Tratatul de securitate cu SUA va fi promulgat după alegerile prezidenţiale afgane din 2014

Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest acord va fi promulgat când vor avea loc alegeri corecte şi demne, când stabilitatea noastră va fi garantată şi când noi vom fi siguri că ei (americanii) cooperează cu noi în această problemă", a spus Karzai, care nu participă la scrutin deoarece Constituţia nu-i permite un al treilea mandat.

Preşedintele afgan s-a exprimat în faţa a 2.500 de delegaţi ai marii adunări tradiţionale afgane, Loya Jirga, care va examina până duminică, la Kabul, un tratat bilateral de securitate (BSA) negociat laborios de mai multe luni de Statele Unite şi Afganistan.

Pe de altă parte, preşedintele afgan a apreciat că BSA ar putea aduce "stabilitatea" în Afganistan, ţară care se confruntă cu o insurecţie a talibanilor.

"Acest acord ne poate oferi o perioadă de tranziţie pentru a atinge stabilitatea în următorii zece ani", a declarat Karzai.

"Orice decizie vom lua, trebuie să avem în vedere prosperitatea noastră în viitor", a adăugat preşedintele afgan.

Tratatul bilateral de securitate urmează să definească modalităţile prezenţei militare americane în Afganistan pentru perioada de după încheierea misiunii de luptă NATO, la sfârşitul anului 2014.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat miercuri că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, asupra "termenilor" acestui tratat.

La rândul său, Kabulul a publicat un proiect de acord potrivit căruia militarii americani care vor rămâne în Afganistan după 2014 vor beneficia de imunitate judiciară, principalul punct de neînţelegere între cele două ţări.

În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011, dar până la urmă şi-au retras toate trupele, deoarece Bagdadul a refuzat să le ofere această imunitate.

Dacă va fi aprobat de Loya Jirga, BSA va fi trimis ulterior Parlamentului spre adoptare, după care ar putea să fie promulgat de către Karzai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici