Kievul a decis să-şi transfere trupele din Crimeea în Ucraina

Autorităţile de la Kiev au decis luni să-şi retragă trupele din Peninsula Crimeea, a anunţat preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, în contextul în care majoritatea bazelor ucrainene din peninsulă se află sub controlul Rusiei.

2287 afișări
Imaginea articolului Kievul a decis să-şi transfere trupele din Crimeea în Ucraina

Kievul a decis să-şi transfere trupele din Crimeea în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a ordonat Ministerul Apărării să redesfăşoare unităţile militare care se află în Crimeea", a declarat Turcinov în faţa liderilor grupurilor parlamentare.

Peninsula a fost anexată de Rusia vineri, în pofida sancţiunilor şi protestelor Occidentului.

Anunţul lui Turcinov marchează o schimbare de poziţie a autorităţilor ucrainene, care au autorizat anterior militarii să deschidă focul pentru a-şi apăra bazele din Crimeea, ocupată de peste trei săptămâni de trupe ruse.

Însă decizia finală aparţine comandanţilor de pe teren. Controlul asupra bazelor a fost preluat de către ruşi practic fără confruntări militare.

Forţe ruse şi proruse au preluat controlul în ultimele zile şi asupra mai multor nave din flota ucraineană, care are cele mai multe porturi pe peninsulă.

Forţe ruse au luat cu asalt luni dimineaţa o bază militară ucraineană la Feodosia, în Crimeea, o opraţiune în cursul căreia mai mulţi puşcaşi marini ucraineni au fost răniţi, iar alţi 60-80 de militari au fost capturaţi, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici