Kievul deschide anchetă pentru tentative de preluare a puterii, pe fondul alegerilor din est

Autorităţile ucrainene au deschis duminică o anchetă penală pentru tentative de "preluare a puterii" şi "schimbare a ordinii constituţionale", în contextul alegerilor organizate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

188 afișări
Imaginea articolului Kievul deschide anchetă pentru tentative de preluare a puterii, pe fondul alegerilor din est

Kievul deschide anchetă pentru tentative de preluare a puterii, pe fondul alegerilor din est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ancheta a fost demarată în urma "actelor vizând schimbarea ordinii constituţionale şi preluarea puterii", a anunţat un oficial al serviciului ucrainean de securitate (SBU), Markian Lubkivski, pe pagina de Facebook a SBU, calificându-i pe reprezentanţii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk drept "terorişti".

Alegătorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei votează duminică pentru a-şi alege preşedinţii şi Parlamentele, pe fondul intensificării confruntărilor, într-un scrutin susţinut de Moscova, dar denunţat de occidentali şi care va complica eforturile de pace.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (7.00, ora României) în republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi şi nerecunoscute, care intenţionează astfel să îşi afirme legitimitatea şi să se îndepărteze de Kiev.

Dacă Rusia a anunţat deja că va recunoaşte rezultatul acestor alegeri, Kievul, Uniunea Europeană şi Statele Unite au afirmat că acest scrutin nu are nici o valoare.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat "pseudoalegerile pe care teroriştii şi bandiţii vor să le organizeze în teritoriile ocupate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici