Kievul şi separatiştii proruşi au semnat un acord preliminar de ARMISTIŢIU. Poroşenko afirmă că împărtăşeşte cu Putin responsabilitatea ca armistiţiul să dureze

Autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi au semnat, vineri, un armistiţiu, însoţit de un acord de retragere a trupelor şi un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, menită încheierii celor cinci luni de conflict sângeros în estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a subliniat vineri că împărtăşeşte împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin "o responsabilitate comună" pentru ca armistiţiul să "dureze mult timp" în estul Ucrainei, relatează AFP.

1683 afișări
Imaginea articolului Kievul şi separatiştii proruşi au semnat un acord preliminar de ARMISTIŢIU. Poroşenko afirmă că împărtăşeşte cu Putin responsabilitatea ca armistiţiul să dureze

Poroşenko: Kievul şi separatiştii proruşi au semnat un acord preliminar de ARMISTIŢIU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armistiţiul, care pune capăt unor lupte violente soldate cu aproape 2.600 de morţi din aprilie, a intrat în vigoare la ora 15.00 GMT (18.00, ora României).

Tiruri nu au mai fost auzite după ora locală 18.00 (18.00, ora României) la Doneţk, un fief al rebelilor din estul Ucrainei, şi nici la Mariupol, ultimul mare oraş din estul acestei ţări ameninţat de separatiştii proruşi.

"Armistiţiul are la bază un acord la care s-a ajuns în cursul convorbirii mele telefonice cu preşedintele rus (Vladimir) Putin", a declarat şeful de stat ucrainean, Petro Poroşenko, în marja summitului NATO, desfăşurat la Newport (Marea Britanie).

"Acesta este motivul pentru care cred că (...) este de-acum responsabilitatea noastră comună de a face ca acest armistiţiu să dureze mult timp", a subliniat el.

Nicio precizare nu a fost făcută cu privire la durata armistiţiului, care constituie un succes pentru separatişti şi Rusia, în măsura în care este susceptibil să conducă la pierderea din partea Kievului a controlului asupra mai multor oraşe din estul Ucrainei, după înaintarea victorioasă în ultimele săptămâni a insurgenţilor, ajutaţi pe teren de către militari ruşi, potrivit occidentalilor.

"Grupul de contact", alcătuit din Rusia, Ucraina, separatiştii proruşi şi OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), care s-a reunit la Minsk, a ajuns la un acord cu privire la "retragerea trupelor, accesul convoaielor umanitare şi un schimb de prizonieri în baza principiului «toţi contra tuturora»", potrivit reprezentantei OSCE, Heidi Tagliavini.

Însă Tavigliani nu a oferit precizări despre modalităţile de retragere a trupelor.

Kremlinul a salutat semnarea acordului şi şi-a exprimat speranţa că acesta va fi "respectat punct cu punct".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a îndemnat pe "toţi cei care sunt implicaţi în acest acord să dea dovadă de bunăvoinţă şi să adopte măsuri concrete pentru a-l aplica în totalitate şi în mod urgent şi eficient".

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, a subliniat că armistiţiul trebuie să aibă efecte "pe teren".

Poroşenko afirmă că împărtăşeşte cu Putin responsabilitatea ca armistiţiul să dureze

"Armistiţiul are la bază un acord la care s-a ajuns în cursul convorbirii mele telefonice cu preşedintele rus Putin. Acesta este motivul pentru care cred că (...) este de-acum responsabilitatea noastră comună de a face ca acest armistiţiu să dureze mult timp", a declarat el la Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie.

Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că militarii reţinuţi de către cele două părţi - atât cei din armata ucraineană, cât şi rebeli proruşi - vor fi "foarte probabil" eliberaţi sâmbătă.

"Sunt foarte mulţumit" de acordul la care s-a ajuns la Minsk cu separatiştii, a adăugat el, apreciind că speră ca acesta să fie "baza unei soluţii paşnice" la conflictul care s-a soldat cu peste 2.600 de morţi în estul Ucrainei.

UPDATE Poroşenko ordonă armatei să înceteze ostilităţile vineri, la ora 15.00 GMT

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat armatei să înceteze ostilităţile în estul ţării vineri, începând de la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), după semnarea la Minsk cu rebelii a unui "protocol preliminar" pentru încetarea focului, relatează AFP.

"Ordon şefului Statului Major al forţelor armate să înceteze ostilităţile începând de la ora (locală) 18.00, pe 5 septembrie", a anunţat preşedintele, citat de serviciul său de presă.

El a anunţat anterior, pe contul de Twitter, că Ucraina a semnat, în capitala belarusă, un "protocol preliminar" cu rebelii proruşi.

UPDATE Kievul şi separatiştii proruşi au semnat un acord preliminar de armistiţiu, anunţă Poroşenko

Reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi rebelilor proruşi care s-au întâlnit la Minsk au semnat vineri un protocol preliminar pentru încetarea focului în estul Ucrainei, anunţă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează BBC.

Concomitent, Occidentul lucrează în vederea înăspririi sancţiunilor impuse Rusiei.

Occidentul acuză Rusia că trimite armament şi trupe pentru a-i susţine pe insurgenţi în estul Ucrainei, însă Moscova dezminte aceste acuzaţii.

La negocierile de la Minsk, capitala Belarusului, iau parte fostul preşedinte ucrainean Leonid Kravciuc, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi liderii "republicilor populare" de la Doneţk şi Lugansk.

Reuniunea are loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de pace în şapte puncte. Planul include încetarea "operaţiunilor ofensive active" atât de către armata ucraineană, cât şi de către rebelii proruşi, monitorizarea internaţională a armistiţiului, un schimb necondiţionat de prizonieri şi crearea unor coridoare umanitare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici