Kim Jong Un l-a demis pe al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord

Pak Jong Chon, al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord după liderul Kim Jong Un, a fost demis, a anunţat presa de stat citată de Reuters.

16675 afișări
Imaginea articolului Kim Jong Un l-a demis pe al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord

Pak, vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor şi secretar al Comitetului Central al partidului, a fost înlocuit de Ri Yong Gil la reuniunea anuală a comitetului de săptămâna trecută, a anunţat agenţia oficială de ştiri KCNA.

Nu a fost prezentat niciun motiv pentru această schimbare. Phenianul îşi reînnoieşte în mod regulat conducerea, iar adunarea de sfârşit de an a partidului a fost adesea folosită pentru remanieri de personal şi decizii politice majore.

Televiziunea de stat l-a arătat pe Pak stând în primul rând al podiumului cu capul plecat în timpul reuniunii, în timp ce ceilalţi membri au ridicat mâinile pentru a vota punctele de pe ordinea de zi a şedinţei. De asemenea, Pak nu apare în fotografiile publicate luni de agenţia oficială de ştiri KCNA cu ocazia vizitei lui Kim de Anul Nou la Palatul Soarelui Kumsusan, care adăposteşte trupurile bunicului şi tatălui său.

Înlocuirea lui Pak are loc în contextul în care Kim a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale şi a unui arsenal nuclear mai mare pentru a contracara SUA şi Coreea de Sud. Demiterea lui Pak vine în ciuda faptului că liderul Kim a lăudat progresele militare în dezvoltarea armelor, spre deosebire de alte domenii în care a subliniat unele defecte şi a cerut îmbunătăţiri.

Oh Gyeong-sup, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Naţională din Seul, crede că o recentă exacerbare a tensiunilor intercoreene ar fi putut juca un rol.

Oficialii din Coreea de Sud au anunţat că au trimis trei drone peste graniţă ca răspuns la o mişcare asemănătoare a nordicilor. Se pare că nu a existat niciun răspuns din partea Nordului, ceea ce, potrivit lui Oh, ar putea însemna că armata nu a reuşit să detecteze aeronavele.

„Pak şi-ar fi putut asuma responsabilitatea pentru eşecul operaţiunilor de securitate", a spus Oh.

Ri, succesorul lui Pak, este un comandant militar de rang înalt, care a deţinut poziţii cheie, inclusiv cea de şef al Statului Major al armatei şi ministru al apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici