Kîrgîzstanul decretează stare de urgenţă într-un al doilea oraş, pentru a evita "destabilizarea"

Autorităţile kirghize au decretat stare de urgenţă şi în oraşul Djalal-Abad, aflat în sudul ţării, pentru a evita destabilizarea situaţiei în întreaga zonă, ca urmare a violenţelor interetnice soldate cu peste 60 de victime în ultimele trei zile.

60 afișări
Imaginea articolului Kîrgîzstanul decretează stare de urgenţă într-un al doilea oraş, pentru a evita "destabilizarea"

Kîrgîzstanul decretează stare de urgenţă într-un al doilea oraş, pentru a evita "destabilizarea" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele interimar Rosa Otunbaieva a cerut sâmbătă Rusiei asistenţă militară pentru a pune capăt violenţelor etnice din sudul ţării, care "au scăpat de sub control".

"Am semnat o scrisoare adresată preşedintelui rus Dmitri Medvedev, cerându-i să trimită trupe în Kîrgîzstan", a afirmat Otunbaieva, într-o intervenţie televizată.

"Începând de ieri (vineri - n.red.), situaţia a scăpat de sub control. Avem nevoie de forţe militare externe pentru a readuce situaţia sub control. Din acest motiv am cerut ajutorul Rusiei", a adăugat ea.

Conform ultimului bilanţ anunţat de autorităţi, confruntările interetnice din sudul Kîrgîzstanului s-au soldat cu moartea a peste 60 de persoane şi rănirea altor cel puţin 650.

Guvernul a instaurat vineri starea de urgenţă şi a impus restricţii de circulaţie în zona oraşului Osh, unde au izbucnit joi noaptea confruntări armate între grupuri de uzbeci şi kirghzi.

"Schimburile de focuri continuă, se pot auzi peste tot, mai multe clădiri sunt în flăcări, oamenii sunt speriaţi", a declarat, la televiziunea naţională, un reprezentant al guvernului provizoriu, apreciind că situaţia din sudul ţării este "foarte dificilă".

Guvernul provizoriu a rechemat deja, sâmbătă dimineaţă, ofiţeri de poliţie şi armată aflaţi în retragere, pentru "a contribui la stabilizarea situaţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici