Kremlinul consideră LISTA MAGNIŢKI o lovitură adusă relaţiilor ruso-americane

Publicarea în Statele Unite a "listei Magniţki", o listă neagră a responsabililor ruşi care ar fi jucat un rol în moartea în închisoare a juristului Serghei Magniţki, aduce "o lovitură" relaţiilor bilaterale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

649 afișări
Imaginea articolului Kremlinul consideră LISTA MAGNIŢKI o lovitură adusă relaţiilor ruso-americane

Serghei Magniţki (Imagine. AFP/ Mediafax Foto)

"Este o lovitură adusă relaţiilor bilaterale ruso-americane", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o emisiune televizată al cărei conţinut a fost difuzat pe site-ul de Internet al postului de televiziune.

Din punctul de vedere al Rusiei, este vorba despre o "ingerinţă directă în afacerile sale interne", a adăugat el, prezentând prima reacţie a Kremlinului după publicarea "listei Magniţki", vineri, în Statele Unite.

Chiar înainte de divulgarea acestor nume, Peskov a apreciat că "apariţia oricărei liste va afecta în mod evident relaţiile ruso-americane în mod foarte negativ".

Afacerea Magniţki "nu trebuie să fie examinată în afara frontierelor ruse. Pentru noi, este inadmisibil", a declarat el sâmbătă.

"În timp ce situaţia mondială şi abundenţa unor eventuale noi conflicte dictează necesitatea unei apropieri între Rusia şi Statele Unite - deoarecea acestea sunt cele două ţări responsabile de stabilitatea şi securitatea mondială, se desfăşoară acţiuni care nu numai că aruncă o umbră, ci şi prejudiciază relaţiile bilaterale", a continuat el.

Statele Unite au plasat vineri pe o listă neagră 18 persoane, majoritatea funcţionari ruşi, pentru presupusul lor rol în decesul în închisoare în 2009 al juristului.

În termenii "listei Magniţki", averile pe care le-ar deţine aceste persoane sunt îngheţate pe teritoriul american, iar orice cetăţean american care ar face comerţ cu ele se va expune unor sancţiuni penale. Persoanele vizate au accesul interzis în Statele Unite.

Rusia a ripostat încă de sâmbătă, interzicând intrarea pe teritoriul său a 18 americani, în special foşti oficiali ai închisorii Guantanamo sau persoane implicate în condamnarea traficantului de arme rus Viktor Bout.

"Războiul listelor nu ţine de alegerea noastră, dar noi nu putem ignora un adevărat şantaj", a explicat atunci Ministerul rus de Externe într-un comunicat în care erau menţionate numele celor 18 oficiali americani.

Avocat devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, Serghei Magniţki, care era consilier pentru fondul de investiţii occidental Hermitage Capital, a murit în 2009, la vârsta de 37 de ani, într-o închisoare din Moscova, la încheierea a 11 luni de detenţie provizorie.

El a fost arestat după ce a denunţat o vastă manevră financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) orchestrată, potrivit lui, de oficiali din poliţiei şi de la fisc în detrimentul statului rus şi Hermitage Capital.

Magniţki a fost inculpat la rândul său pentru fraudă fiscală chiar de oficialii pe care îi denunţa, potrivit Hermitage.

Acest caz este la originea unui conflict diplomatic între Moscova şi Washington cu reminiscenţe de Război Rece.

Publicarea "listei Magniţki" şi a sancţiunilor cu care este însoţită decurge dintr-o lege americană din decembrie 2012.

În aceeaşi lună, Rusia a răspuns deja prin adoptarea unei legi care prevede întocmirea unei liste cu americani şi alţi străini care au interzis sejurul în Rusia.

Dar Moscova a interzis, de asemenea, adoptarea unor copii ruşi de către americani, una dintre măsurile cele mai ostile luate împotriva Statelor Unite de la încheierea Războiului Rece.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici