Lavrov: Rusia şi SUA, de acord cu o conferinţă de pace privind Siria "imediat ce este posibil"

Rusia şi Statele Unite sunt de acord asupra necesităţii organizării "imediat ce este posbil" a unei conferinţe de pace privind Siria, a oferit asigurări şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în urma unei întâlniri cu secretarul de Stat american John Kerry.

284 afișări
Imaginea articolului Lavrov: Rusia şi SUA, de acord cu o conferinţă de pace privind Siria "imediat ce este posibil"

Serghei Lavrov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Avem aceeaşi opinie, şi anume, indiferent ce se întâmplă, este necesar să convocăm reuniunea Geneva 2 imediat ce este posibil", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ambasadei Rusiei din Washington.

El a precizat că diplomaţi ruşi şi americani urmează să se întâlnească la sfârşitul lui august pentru a discuta despre organizarea acestei conferinţe internaţionale, amânată continuu începând din mai.

Ruşii, americanii şi ONU depun eforturi, de aproximativ trei luni, să organizeze Geneva 2, care urmează să ofere o soluţie politică negociată între Damasc şi rebeliune. Această conferinţă urmează să reia direcţiile unui acord internaţional semnat la Geneva pe 30 iunie 2012, dar care nu a fost pus în aplicare vreodată, care conturează o tranziţie politică în Siria.

Această a doua parte a "procesului de la Geneva" urma, iniţial, să aibă loc în iunie, apoi în iulie, dar este afectată de dezacorduri majore în privinţa obiectivului şi participanţilor, dar şi privind continuarea războiului care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi în doi ani şi jumătate.

Lavrov a efectuat o vizită la Washington însoţit de ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în vederea unei întâlniri "2+2" cu secretarii de Stat american John Kerry şi al Apărării Chuck Hagel, într-o perioadă tensionată din punct de vedere diplomatic între cele două ţări.

Moscova şi Washingtonul au poziţii contrare cu privire la Siria. Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad, căruia îi livrează armament, şi a blocat proiecte de rezoluţii occidentale în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Statele Unite susţin opoziţia şi rebeliunea.

"Serghei şi cu mine nu suntem întotdeauna de acord în privinţa Siriei", a declarat Kerry înaintea întâlnirilor, subliniind că "ţările noastre sunt de acord cu (...) o soluţie politică negociată (...) via Geneva 2".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici