Leo Tindemans, fost premier al Belgiei şi european convins, a decedat la vârsta de 92 de ani

Leo Tindemans, care a fost premier al Belgiei în perioada 1974-1979 şi preşedinte al Partidului Popular European timp de aproape un deceniu, a decedat vineri la vârsta de 92 de ani, a anunţat conducerea partidului din care făcea parte, CD&V.

102 afișări
Imaginea articolului Leo Tindemans, fost premier al Belgiei şi european convins, a decedat la vârsta de 92 de ani

Leo Tindemans (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut la 16 aprilie 1922 în provincia Anvers (nord), Leo Tindemans era membru al Partidului Creştin-Democrat Flamand (CD&V) şi a fost în mai multe rânduri ministru şi deputat.

După ce a devenit premier al Belgiei, acest federalist convins a fost însărcinat în 1974, cu ocazia summitului european de la Paris, să definească o concepţie de ansamblu a construcţiei europene în scopul relansării ei.

Raportul său, publicat în decembrie 1975, preconiza consolidarea instituţiilor europene, respectiv a Comisiei şi a Parlamentului, şi instituirea unei uniuni economice şi monetare.

El a fost în 1976 laureat al Premiului Charlemagne, care recompensează personalităţile angajate pentru unificarea europeană.

Ales de mai multe ori europarlamentar începând din 1979 şi până la retragerea sa în 1999, cu excepţia perioadei 1981-1989, când a fost ministru de externe al Belgiei, el a fost preşedinte al Partidului Popular European (PPE, dreapta) între 1976 şi 1985.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici