Lider separatist prorus, inculpat în SUA în cazul dezastrului aviatic din Ucraina

Un lider al forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei a fost pus sub acuzare în Statele Unite pentru planificarea atacului asupra aeronavei MH17 a companiei Malaysia Airlines, care a fost doborâtă în iulie 2014, relatează site-ul publicaţiei The Telegraph.

582 afișări
Imaginea articolului Lider separatist prorus, inculpat în SUA în cazul dezastrului aviatic din Ucraina

Lider separatist prorus, inculpat în SUA în cazul dezastrului aviatic din Ucraina (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Igor Ghirkin, un lider al forţelor separatiste proruse, a fost acuzat miercuri de provocarea accidentului aviatic, din iulie 2014, în regiunea ucraineană Doneţk, în care a fost implicat un avion MH17 al companiei Malaysia Airlines.

El a fost pus sub acuzare de un tribunal din statul american Chicago, iar dacă va fi găsit vinovat ar putea fi condamnat, printre altele, la plata unor despăgubiri în valoare de 900 de milioane de dolari famiilor victimelor care au murit în accidentul aviatic.

Potrivit unei hotărâri judecătoreşti date de un tribunal din Chicago, Igor Ghirkin ar fi acţionat cu acordul conducerii de la Kremlin, când trupele sale ar fi tras asupra avionului Boeing 777 care se îndrepta din Amsterdam spre Kuala Lumpur.

Cazul a fost adus în atenţia tribunalului din Chicago de familiile a 18 pasageri dintre cei 298 care au pierit în accidentul aviatic din iulie 2014.

Autorităţile şi-au îndreptat atenţia asupra lui Igor Girkin, după ce o persoană care avea legături cu grupul lui Ghirkin ar fi postat, pe o reţea de socializare din Rusia, că revendică atacul asupra unui avion An-26, adăugând: "I-am avertizat. Nu zburaţi pe cerul nostru". Postarea respectivă care a fost ştearsă rapid i-a făcut pe anchetatori să presupună că militanţii separatişti ai lui Ghirkin ar fi doborât aeronava Boeing 777 din greşeală.

"Avionul MH17 a zburat în spaţiul aerian în care armata sus-numitului rebel (Igor Ghirkin - n.red.) purta un război, iar trupele rebele aflate sub comanda inculpatului Ghirkin au atras asupra aeronavei Boeing 777-200, doborând-o", se arată în documentele prezentate de reclamanţi.

Igor Ghirkin a fost inculpat de tribunal că "a ordonat, a ajutat şi/sau a planificat această operaţiune şi/sau a conspirat cu persoanele care au lansat racheta sau rachetele" ce au doborât Zborul 17. În plus, tribunalul din Chicago acuză conducerea de la Kremlin de complicitate în comiterea atacului asupra aeronavei MH17. Racheta care ar fi doborât avionul ar fi fost adusă din Rusia în Ucraina.

"Inculpatul Ghirkin a acţionat având acordul direct sau indirect al unor persoane din Guvernul Rusiei", a mai precizat tribunalul din Chicago.

Floyd Wisner, un avocat care a documentat cazul s-a folosit de Actul privind protecţia victimelor torturii din SUA, pentru a aduce cazul lui Ghirkin în atenţia tribunalului din Chicago.

"Nu este vorba despre bani, ci despre a obţine răspunsuri de la Ghirkin şi de a pune presiune pe Rusia pentru a coopera cu tribunalul internaţional", a precizat Wisner. "Nu am perceput onorarii finaciare familiilor. Facem toate acestea ca o favoare pe care le-o putem oferi pentru că ei vor răspunsuri şi pentru că nu vor să fie uitaţi", a adăugat el.

O parte din vină revine şi companiei de zbor aerian care a ales ruta respectivă, aducând avionul în spaţiul aerian al Ucrainei, care era cunoscută drept o "zonă conflictuală" pe plan internaţional în acea perioadă.

Reprezentanţii companiei Malaysia Airlines au refuzat să comenteze asupra acuzaţiilor aduse.

Pe 15 iulie, Comisia de anchetă creată de Olanda a stabilit că avionul companiei Malaysia Airlines prăbuşit în iulie 2014 în estul Ucrainei a fost doborât cu o rachetă sol-aer de fabricaţie rusească.
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie 2014 în regiunea ucraineană Doneţk. Aeronava decolase de la Amsterdam (Olanda) spre Kuala Lumpur (Malaysia). Incidentul aviatic s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici