Liderii chinez Xi Jinping şi taiwanez Ma Ying-jeou îşi strâng mâna într-o întâlnire istorică

Liderii Taiwanului şi Chinei şi-au strâns mâna sâmbătă, într-o întâlnire istorică, marcând primul contact la vârf între cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece, despărţiţi în urma războiului civil, în urmă cu 66 de ani, relatează AP în pagina electronică.

730 afișări
Imaginea articolului Liderii chinez Xi Jinping şi taiwanez Ma Ying-jeou îşi strâng mâna într-o întâlnire istorică

Liderii chinez Xi Jinping şi taiwanez Ma Ying-jeou îşi stâng mâna într-o întâlnire istorică (Imagine: www.straitstimes.com)

Preşedinţii chinez Xi Jinping şi taiwanez Ma Ying-jeou, care s-au întâlnit pe teren neutru, în oraşul-stat Singapore, în Asia de Sud-Est, s-au îndreptat unul către celălalt, în sala de bal a unui hotel, pe un fundal galben - culoarea tradiţională a împăraţilor chinezi -, flancat de palmieri.

Cei doi lideri au zâmbit în timp ce şi-au strâns mâinile, mai mult de un minut, pozând pentru jurnaliştii din sala de bal.

Niciun steag naţional nu era afişat la acest summit, în contextul în care China refuză să recunoască suveranitatea Taiwanului sau legitimitatea Guvernului taiwanez.

"Suntem o familie", a declarat Xi în faţa presei, adăugând că "nicio forţă nu ne poate despărţi", referindu-se la vechiul obiectivul al reunificării.

"Ambele părţi ar trebui să respecte valorile şi modul de viaţă al celeilalte", a spus Ma.

Când s-au despărţit, în 1949, cele două părţi aspirau să o absoarbă pe cealaltă, iar Partidul Comunist Chinez încă mai cere unificarea cu Taiwanul, în timp ce numeroşi cetăţeni ai Taiwanului democratic preferă tot mai mult să fie menţinut statutul separat al insulei.

Critici ai lui Ma din Taiwan se tem că întâlnirea sa cu Xi ar putea deschide calea unei preluări a controlului asupra insulei de către Beijing.

Fiecare dintre cei doi lideri speră să rămână în istorie drept cel care a contribuit la încheierea unei lungi perioade de disensiuni şi neîncredere. Însă întâlnirea este mai degrabă simbolică decât de substanţă. Ambele părţi au anunţat că nu vor semna acorduri sau vreo declaraţie comună.

Trei decenii de ostilităţi au urmat ruperii din 1949, o perioadă în care au izbucnit sporadic conflicte armate în Strâmtoarea Taiwan (Formosa) - inclusiv pe insulele Matsu şi Kinmen, odinioară puternic militarizate - făcând dialogul imposibil. Tensiunile s-au mai diminuat după ce China şi-a schimbat poziţia şi a trecut la opţiunea "reunificării paşnice", alături de ameninţări militare, în 1979. Însă abia în 1992 reprezentanţi ai celor două guverne s-au întâlnit la Singapore pentru a pune bazele unor viitoare negocieri.

Negocierile care au urmat au dat puţine rezultate, însă au început să fie mai rodnice după alegerea lui Ma, în 2008, conducând la încheierea a 23 de acorduri comerciale şi în domeniul tehnicii. În pofida faptului că acest lucru nu a reuşit să conducă la progresele dorite de Beijing, întâlnirea de sâmbătă este considerată drept o intrare a relaţiilor într-o nouă etapă.

"În urma a ceea s-a acumulat în ultimii şapte ani, cele două maluri ale strâmtorii pot face pasul istoric astăzi", a declarat Xi.

În China, unde naţionalismul este în plină ascensiune, mulţi au salutat întâlnirea ca pe un pas suplimentar către ceea ce ei consideră o tendinţă inevitabilă spre unificare.

Compromisul în vederea organizării summitului este de bun augusr, consideră Huang Xiaojie, un comerciant din Beijing. "La nive oficial, acest lucru clar va accelera revenirea Taiwanului", apreciază el.

În Taiwan, mulţi sunt îngrijoraţi de un asemenea rezultat, iar câteva sute de protestatari s-au adunat la sediul Ministerului Economiei din Taipei, agitând bannere cu mesaje prin care avertizează că obiectivul lui Ma este "să ne vândă Taiwanul".

Însă alţii percep voinţa lui Xi de a se întâlni cu liderul taiwanez pe pământ străin ca pe o dovadă de respect faţă de Guvernul insulei - în pofida faptului că protocolul negociat prevede ca cei doi lideri să se adreseze unul altuia cu titlul "domnul" în loc de domnul "preşedinte".

"Doar dacă se întâlnesc, cele două părţi se înţeleg mai bine şi se familiarizează treptat una cu cealaltă", apreciază Peter Sun, un locuitor în vârstă de 50 de ani din Tapiei.

Ma nu mai poate candida, potrivit legislaţiei, pentru al treilea mandat. Alegerile prevăzute în ianuarie urmează să-l desemneze pe succesorul acestuia. El a negat că întâlnirea cu Xi are scopul să influenţeze votul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici