Liderii ciprioţi grec şi turc se vor întâlni sâmbătă pentru reluarea negocierilor

Ciprioţii greci au dezvăluit marţi măsuri de sporire a încrederii între cele două părţi divizate ale insulei şi au anunţat că liderii celor două entităţi vor avea prima lor întâlnire la 2 mai.

125 afișări
Imaginea articolului Liderii ciprioţi grec şi turc se vor întâlni sâmbătă pentru reluarea negocierilor

Liderii ciprioţi grec şi turc se vor întâlni sâmbătă pentru reluarea negocierilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negocierile de pace dintre comunităţile cipriotă greacă şi cipriotă turcă stagnează din octombrie, iar întâlnirea de sâmbătă va fi prima de la alegerea noului lider moderat al Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), Mustafa Akinci, la 26 aprilie.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, care participă la negocierile de pace în calitate de lider al ciprioţilor greci, a declarat marţi că va oferi "măsuri unilaterale de construire a încrederii" ciprioţilor turci pentru impulsionarea negocierilor.

"Am convingerea că trebuie creat un climat de încredere pe fondul căruia să se desfăşoare negocierile (de pace)", a declarat el.

Aceste măsuri presupun înmânarea unor hărţi detaliate a localizării celor 28 de mine pe care ciprioţii greci le-au amplasat înainte de războiul din 1974 care se află acum pe teritoriul ciprioţilor turci.

Akinci, un moderat, a câştigat alegerile din Republica Turcă a Ciprului de Nord la 26 aprilie promiţând o impulsionare a negocierilor pentru rezolvarea conflictului care divizează insula de decenii. El va depune jurământul la 30 aprilie.

RTCN este recunoscută doar de Ankara, în timp ce Guvernul cipriot grec este recunoscut internaţional şi are autoritatea legală asupra insulei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici