Liderii de la Chişinău susţin menţinerea coaliţiei guvernamentale în pofida reţinerii lui Vlad Filat

Liderii coaliţiei guvernamentale din R.Moldova au anunţat că Alianţa pentru Integrare Europeană va conduce mai departe ţara, chiar dacă unul din fondatorii ei, liberal-democratul Vlad Filat, a fost dus joi la Centrul Naţional Anticorupţie, fiind reţinut chiar în Parlament, relatează Europa Liberă.

636 afișări
Imaginea articolului Liderii de la Chişinău susţin menţinerea coaliţiei guvernamentale în pofida reţinerii lui Vlad Filat

Liderii de la Chişinău susţin menţinerea coaliţiei guvernamentale în pofida reţinerii lui Vlad Filat (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Chiar dacă se va demonstra sau nu vinovăţia lui Vlad Filat, PLDM nu ar avea motive să iasă din alianţă", a declarat joi seară liderul liberal Mihai Ghimpu, adăugând că alianţa nu s-a făcut între trei lideri, ci între trei partide.

Anterior, premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ spunea că doreşte ca Guvernul să continue activitatea în formula actuală.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat (PDM), Marian Lupu, a apreciat că evenimentele de joi nu trebuie să pericliteze existenţa alianţei de guvernare.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut joi în Parlament şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

"Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele PDM.

El a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.

Plahotniuc a respins acuzaţiile lui Filat, dar a anunţat că se autosuspendă din PDM pe durata investigaţiei, pentru a evita pătarea imaginii partidului şi a menţine stabilitatea coaliţiei de guvernare.

Presa internaţională a comentat informaţiile privind reţinerea fostului premier moldovean Vlad Filat, acuzat de implicare într-un scandal de corupţie denumit "frauda secolului", care a generat proteste de amploare, apreciind că riscă să destabilizeze coaliţia proeuropeană de guvernământ.

Anul trecut, Republica Moldova a fost nevoită să plaseze trei dintre cele mai mari bănci ale sale - Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială - sub administrare specială, pentru a evita prăbuşirea economiei, după dispariţia a aproximativ un miliard de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici