Liderii europeni îndeamnă Moscova să coopereze cu noul preşedinte al Ucrainei

Liderii europeni au îndemnat, marţi, Rusia să "coopereze" cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, şi să continue retragerea trupelor sale mobilizate la graniţa cu Ucraina.

124 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni îndeamnă Moscova să coopereze cu noul preşedinte al Ucrainei

Liderii europeni îndeamnă Moscova să coopereze cu noul preşedinte al Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o declaraţie publicată la finalul reuniunii de la Bruxelles, cei 28 de lideri europeni "încurajează" Moscova să "angajeze un dialog sincer şi deschis" cu noile autorităţi de la Kiev, cu scopul de a găsi o soluţie la criza din Ucraina.

"Noi aşteptăm ca Rusia că coopereze cu noul preşedinte ales legitim, să continue retragerea forţelor sale armate de la frontiera cu Ucraina şi să-şi folosească influenţa asupra grupărilor armate pentru a reduce tensiunea" în estul Ucrainei, subliniază ei.

În paralel, liderii celor 28 de state membre UE îi solicită lui Petro Poroşenko, ales duminică din primul tur, dar şi autorităţilor de la Kiev să adopte "rapid" refome constituţionale şi descentralizarea ţării.

De asemenea, declaraţia face aluzie la programul de sancţiuni UE împotriva Rusiei. Liderii celor 28 de state membre UE se declară de acord să continue lucrările de pregătire a sancţiunilor de ordin economic, faza a treia, pentru ca acestea să fie pregătite şi aplicate "în cazul în care evenimentele le va cere".

Cei 28 de lideri notează "cu îngrijorare deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea după anexarea sa ilegală la Rusia" în martie. Ei reafirmă că nu vor recunoaşte niciodată alipirea peninsulei la Rusia.

Criza ucraineană a dominat agenda diplomatică europeană de la sfârşitul lui 2013, însă tensiunile cu Rusia s-au redus puţin după alegerile prezidenţiale care s-au desfăşurat "în conformitate cu normele democratice", potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunţat, marţi, înregistrarea unor progrese în negocierile pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni şi a recomandat trecerea la faza a doua a procesului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici