Liderul Bisericii Catolice turce, ucis într-un "sacrificiu ritualic musulman"

Liderul Bisericii Catolice din Turcia, monseniorul Luigi Padovese, ucis de şoferul său la 3 iunie, a fost "decapitat" în cadrul unui "sacrificiu ritualic musulman", a afirmat marţi directorul agenţiei misionarilor AsiaNews.

107 afișări
Imaginea articolului Liderul Bisericii Catolice turce, ucis într-un "sacrificiu ritualic musulman"

Liderul Bisericii Catolice turce, ucis într-un "sacrificiu ritualic musulman" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bernardo Cervellera, care citează un corespondent al agenţiei în Turcia, a declarat pentru postul de televiziune Sky TG24 că după crimă, şoferul Murat Altun, în vârstă de 26 de ani, a strigat: "L-am ucis pe marele Satan, Allah Akbar" (Allah este mare, în arabă, n.red.) de pe acoperişul casei prelatului.

Potrivit AsiaNews, agenţia institutului pontifical al misiunilor străine, monseniorul Padovese "a fost înjunghiat în locuinţa sa (din Iskenderun, n.red.) şi a reuşit să iasă din casă pentru a cere ajutor". Şi "probabil că a fost decapitat după ce a căzut la pământ", potrivit AsiaNews, care precizează că acesta a fost momentul în care şoferul a urcat pe acoperiş.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, contactat marţi de agenţia de informaţii religioase i-media, a afirmat că vrea să aştepte "să aibă o viziune completă a situaţiei". "Nu confirm ceea ce spune AsiaNews, aceasta îşi asumă responsabilităţile ei, nici nu neg, dar nu am auzit aşa ceva", a adăugat el, referindu-se la cuvintele rostite de ucigaş.

Potrivit presei turce, ucigaşul fusese externat de la psihiatrie cu câteva zile înainte de crimă. El a declarat poliţiei că a avut o "revelaţie divină", a afirmat presa turcă.

Autorităţile locale s-au grăbit să excludă un act politic. Avocatul şi mama ucigaşului au confirmat că acesta, care se afla în serviciul episcopului de patru ani, suferea de probleme psihice.

În avionul care îl transporta în Cipru, vineri, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat el însuşi că acesta nu a fost "un asasinat politic sau religios", recunoscând însă că dispune de puţine informaţii.

Monseniorul Padovese, în vârstă de 63 de ani, vicar apostolic al Anatoliei şi preşedinte al conferinţei episcopale turce (CET), oficia din 2004 la Iskenderun, în apropiere de Antakya, unde se află grota unde se reuneau în secret primii creştini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici