Liderul democraţilor din Senatul SUA prezintă scuze lui Obama - VIDEO

Liderul majorităţii democrate din Senatul american, Harry Reid, a prezentat sâmbătă scuze pentru afirmaţiile cu caracter rasist pe care le-a făcut în legătură cu motivele atracţiei alegătorilor pentru Barack Obama, în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2008.

14 afișări
Imaginea articolului Liderul democraţilor din Senatul SUA prezintă scuze lui Obama - VIDEO

Liderul majorităţii democrate din Senatul american, Harry Reid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei noi cărţi privind această campanie, Reid a declarat că Obama, născut dintr-un tată de culoare din Kenya şi o mamă albă provenind din Kansas, este popular în rândul alegătorilor pentru că are "pielea luminoasă" şi nu utilizează "expresii de negru, decât dacă doreşte acest lucru".

Dezvăluirea publică a acestor afirmaţii, survenită sâmbătă, l-a făcut pe Reid, sentor de Nevada, să-şi prezinte scuze într-un comunicat.

"Regret profund că am făcut o alegere de cuvinte atât de criticabilă, îmi prezint cu sinceritate scuzele pentru că i-am jignit pe toţi americanii, în special pe afroamericani, prin declaraţiile mele nepotrivite", a subliniat Reid.

"Pe parcursul întregii mele cariere, am făcut eforturi intense pentru a promova probleme importante pentru comunitatea afroamericană", a mai spus el.

La puţin timp după aceste afirmaţii, preşedintele Obama a declarat că a avut o discuţie telefonică pe acest subiect cu Reid şi că i-a acceptat scuzele.

"Harry Reid m-a sunat azi (sâmbătă) şi şi-a prezentat scuzele pentru afirmaţiile nefericite raportate azi", a declarat Obama, într-un comunicat.

"Am acceptat fără rezerve scuzele lui Harry, pentru că îl cunosc de mai mulţi ani, am văzut determinarea pasionată pe care a arătat-o în legătură cu problemele de justiţie socială şi ştiu ce este în inima lui", a adăugat preşedintele.

"În ceea ce mă priveşte, dosarul este închis", a conchis preşedintele american.

Afirmaţiile lui Reid figurează într-o carte despre campania din 2008, intitulată "Game Change", scrisă de doi jurnalişti: Mark Halperin, de la revista Time, şi John Heilemann, de la New York Magazine. Cartea va fi disponibilă în librării joi.

Cei doi autori urmează să participe duminică la cunoscuta emisiune "60 Minutes", de la postul de televiziune CBS.

Reid, liderul majorităţii democrate din Senat, are un rol esenţial pentru a asigura sprijinul congresmenilor la agenda legislativă a lui Obama, de la planul său controversat de relansare economică, până la proiectul său la fel de controversat de reformare a sistemului de asigurări de sănătate.

Senatorul din partea statului Nevada va fi nevoit să se confrunte cu o campanie dificilă pentru a încerca să obţină realegerea sa în noiembrie, cu ocazia alegerilor de la mijlocul mandatului, deoarece sondajele arată în ultimul timp că popularitatea sa este în scădere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici