Liderul opoziţiei libiene solicită ajutorul comunităţii internaţionale: Kadhafi ne va distruge ţara

Liderul opoziţiei libiene, Mustafa Abdel Jalil, solicită ajutorul comunităţii internaţionale, într-un interviu pentru presa germană, care urmează să fie publicat joi, el firmând că, în caz contrar, Kadhafi "va distruge" Libia.

34 afișări
Imaginea articolului Liderul opoziţiei libiene solicită ajutorul comunităţii internaţionale: Kadhafi ne va distruge ţara

Liderul opoziţiei libiene solicită ajutorul comunităţii internaţionale: Kadhafi ne va distruge ţara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu există o intervenţie internaţională, Kadhafi ne va distruge ţara. Îi este indiferent dacă oamenii mor", afirmă preşedintele Consiliului naţional de tranziţie (CNT), constituit din membrii opoziţiei regimului lui Muammar Kadhafi, într-un interviu pentru cotidianul Die Welt, din care au fost difuzate miercuri extrase.

Fostul ministru libian al Justiţiei îşi reafirmă de asemenea speranţa că va fi creată o zonă de interdicţie aeriană destinată să împiedice puterea să bombardeze populaţia, în pofida reticenţelor exprimate de şefa diplomaţiei europene.

"O zonă de interdicţie aeriană este tot ceea ce dorim (...). Dar nu vrem militari străini în Libia", a subliniat el.

Marţi, într-un discurs în faţa eurodeputaţilor, unul dintre reprezentanţii CNT, Mahmoud Jebril, le ceruse europenilor un ajutor militar, economic, umanitar şi medical.

El a declarat de asemenea că doreşte ca Uniunea Europeană să recunoască opoziţia libiană ca unică autoritate legitimă "cât mai repede posibil".

Dar şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a refuzat miercuri la Strasbourg să îşi asume un angajament privind măsuri care să îl împiedice pe liderul libian să zdrobească insurecţia, din cauza neînţelegerilor între statele europene.

Ea a refuzat să susţină cererea CNT de a fi recunoscut ca unică autoritate legitimă în Libia şi a emis de asemenea cele mai mari rezerve privind fezabilitatea creării unei zone de interdicţie aeriană.

Înfiinţarea unui "Consiliu naţional independent" de tranziţie, reprezentând oraşele controlate de insurecţie, a fost anunţată de un purtător de cuvânt la 27 februarie.

Libia, spre deosebire de Tunisia şi Egipt, nu are instituţii consolidate, nici societate civilă, partide politice şi presă independentă. Aceste lipsuri îngreunează procesul de identificare a viitorilor lideri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici