Locuitorii Crimeei participă la primele alegeri legislative de la anexarea peninsulei de către Rusia

Locuitorii Crimeei participau duminică la primele alegeri legislative organizate după anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia, în martie, relatează presa rusă.

274 afișări
Imaginea articolului Locuitorii Crimeei participă la primele alegeri legislative de la anexarea peninsulei de către Rusia

Locuitorii Crimeei participă la primele alegeri legislative de la anexarea peninsulei de către Rusia (Imagine: Shutterstock)

Peste 1,5 milioane de alegători înregstraţi aleg 75 de deputaţi în cadrul Consiliului de Stat din Crimeea, dintre care 50 pe liste de partid, iar 25 prin vot majoritar, potrivit Itar Tass.

În total, 803 candidaţi din 12 partide politice se înfruntă pentru cele 50 de mandate pe liste de partid, iar alţi 108 în votul majoritar.

Alegătorii pot să voteze pe baza paşapoartelor ruseşti, ucrainene sau sovietice, a anunţat Comisia electorală.

Potrivit unor date furnizate de Serviciul federal rus pentru Migrare, 98% dintre locuitorii Crimeei au obţinut deja paşapoarte ruseşti.

În total, 2.497 de rezidenţi din peninsulă au fost excluşi de pe listele cu alegători, după ce au semnat cereri prin care-şi păstrează cetăţenia ucraineană. Ei nu vor putea să ia parte la alegeri, a precizat Comisia electorală.

Crimeea a făcut parte din Rusia începând din 1784 şi până în 1954, când liderul sovietic Nikita Hruşciov a cedat-o fostei republici sovietice Ucraina. Ea a rămas în cadrul Ucranei după ce Kievul şi-a proclamat independenţa faţă de fosta Uniune Sovietică, în 1991.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, în urma unui referendum nerecunoscut de comunitatea internaţională.

"Toate secţiile de votare sunt deschise 100%, iar securitatea este asigurată. Comisiile îşi desfăşoară activitatea conform programului", a declarat duminică Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeei, citat de RIA Novosti.

"Decizia (de reunire cu Rusia) este finală şi nu este susceptibilă să facă obiectului vreunui apel. O nouă pagină începe în istoria noastră", a adăugat el.

De asemenea, în Rusia au loc peste 6.000 de scrutine locale, la diferite niveluri, inclusiv alegerea a 30 din cei 85 de şefi ai regiunilor ruseşti şi 14 parlamente locale, potrivit RIA Novosti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici