Londra doreşte un "răspuns puternic" din partea ONU la testul nuclear nord-coreean

Ministrul britanic de Externe William Hague a condamnat marţi noul test nuclear al Coreei de Nord şi a anunţat că doreşte un "răspuns puternic" din partea Consiliului de Securitate al ONU.

272 afișări
Imaginea articolului Londra doreşte un "răspuns puternic" din partea ONU la testul nuclear nord-coreean

Londra doreşte un "răspuns puternic" din partea ONU la testul nuclear nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condamn puternic acest act care încalcă rezoluţiile 1.718, 1.874 şi 2.087 ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat şeful diplomaţiei britanice, citat într-un comunicat.

Marea Britanie "va încerca să iniţieze consultări de urgenţă cu partenerii săi din cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi îndeamnă la un răspuns puternic faţă de acest ultim eveniment", a adăugat el.

"Dezvoltarea de către Coreea de Nord a capacităţilor sale nucleare şi de rachete balistice constituie o ameninţare la adresa securităţii internaţionale şi regionale", a continuat Hague, denunţând "provocări repetate".

În opinia ministrului britanic, Coreea de Nord trebuie "să opteze", şi anume fie "încetează dezvoltarea programelor sale nucleare şi de rachete balistice şi revine la masa negocierilor, fie se expune unei izolări mai mari şi unor noi acţiuni din partea Consiliului de Securitate şi comunităţii internaţionale".

Coreea de Nord a efectuat marţi la al treilea test nuclear, de o putere mult superioară testelor anterioare şi cu un dispozitiv miniaturizat, potrivit afirmaţiilor sale, o acţiune condamnată de către comunitatea internaţională.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), cu scopul de a examina modul de a reacţiona faţă de acest test, care contravine unor rezoluţii ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici