Macedonia vrea redeschiderea anchetei privind moartea preşedintelui Trajkovski în Bosnia - FOTO

Macedonia a ordonat miercuri Parchetului local deschiderea unei noi anchete privind accidentul de avion din Bosnia în urma căruia a murit, în 2004, preşedintele macedonean Boris Trajkovski.

138 afișări
Imaginea articolului Macedonia vrea redeschiderea anchetei privind moartea preşedintelui Trajkovski în Bosnia - FOTO

Boris Trajkovski (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Skopje a susţinut că a primit un nou raport privind accidentul de avion în care au murit Trajkovski şi alte opt persoane, avionul prezidenţial prăbuşindu-se în Bosnia, în apropiere de Mostar (sudul Serbiei).

"Raportul conţine noi probe. Guvernul (...) va cere şi autorităţilor bosniace să deschidă o nouă anchetă", conform unei surse.

O primă anchetă a stabilit că avionul prezidenţial s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj.

Ignjat Pancevski, avocatul familiei unui consilier prezidenţial mort în accident, a declarat recent pentru presa locală că un avion militar l-ar fi doborât pe cel în care se afla preşedintele, acesta şi consilierii fiind "executaţi" după căderea aeronavei.

"Avionul preşedintelui Trajkovski a fost doborât de un avion militar", a declarat Pancevski, citat de MKDMK. Apoi, "o unitate militară l-a ucis pe preşedinte, pe anturajul acestuia şi echipajul, dând foc ulterior carcasei avionului", a adăugat avocatul, menţionând că deţine probe pentru a dovedi aceste acuze.

El a mai afirmat că sunt disponibile şi înregistrări făcute de sateliţi privind acest incident.

O copie a noului raport va fi trimisă comitetului responsabil cu problemele juridice şi ale drepturilor omului din cadrul Parlamentului European, şi o copie către Consiliul Europei, conform Guvernului macedonean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici