Macron a câştigat turul doi al alegerilor, dar urmează şi turul trei. Le Pen, Mélenchon şi Zemmour şi-au anunţat deja obiectivele pentru alegerile din iunie

Al doilea tur al alegerilor din Franţa s-a încheiat, dar al treilea tur se conturează deja, iar perdanţii din primele două tururi au pus deja ochii pe el.

76608 afișări
Imaginea articolului Macron a câştigat turul doi al alegerilor, dar urmează şi turul trei. Le Pen, Mélenchon şi Zemmour şi-au anunţat deja obiectivele pentru alegerile din iunie

Macron a câştigat turul doi al alegerilor, dar urmează şi turul trei. Le Pen, Mélenchon şi Zemmour şi-au anunţat deja obiectivele pentru alegerile din iunie

Alegerile legislative pentru reînnoirea Adunării Naţionale(parlamentul francez) sunt la mai puţin de două luni distanţă, cele două tururi fiind programate pentru 12 şi 19 iunie. Sistemul de vot este complex. În fiecare circumscripţie, în turul al doilea vor participa toţi candidaţii care au obţinut cel puţin 12,5% din voturi în primul tur, ceea ce permite lupte în trei sau chiar patru.

Parlamentul este un element important al politicii franceze, iar o majoritate îi oferă preşedintelui obţiunea de a numi un premier pe placul său şi îi permite să treacă mai uşor proiectele legislative dorite. Fără o majoritate, marja de manevră a unui preşedinte francez este semnificativ redusă.

Macron a câştigat aseară un al doilea mandat la Palatul Élysée şi a devenit primul preşedinte ce este reales cu majoritate în Parlament. Macron cu siguranţă îşi doreşte ca majoriate de care se bucură să se păstreze şi după alegerile din iunie, dar ecuaţia pare complexă.

Jean-Luc Mélenchon, care şi-a îndemant alegătorii să voteze contra lui Le Pen în turul doi, nu a pierdut timpul şi l-a criticat pe Macron şi partidul său imediat după afişarea rezultatelor- deshizând practic campania pentru "turul trei".

Candidatul de stânga Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise) a fost foarte aproape de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale. El a ratat turul doi cu doar 420.000 de voturi.

Şi Marine Le Pen în discursul de după aflarea rezultatelor şi-a concentrat atenţia pe viitoarele elegeri. Le Pen a spus că se angajează să conducă următoarea bătălie electorală a partidului său, alegerile legislative din iunie, afirmând că alegătorii francezi au arătat că doresc o altă forţă care să contrabalanseze puterea lui Macron în calitate de preşedinte.

Şi candidatul de extremă dreapta Eric Zemmour a vorbit de alegerile parlamentare. După ce a reamintit că "numele Le Pen" a fost înfrânt pentru a opta oară, el a propus o "coaliţie" pe dreapta, înainte de scrutinul programat pentru luna iunie.

În ciuda rezultatelor foarte slabe din alegerile prezidenţiale, partidele tradiţionale Partidul Socialist şi Republicanii au şanse să obţină un număr decent de mandate în alegerile parlamentare. La alegerile parlamentare, la fel ca şi în România, partidele cu tradiţie au structuri vaste în teritoriu ce le ajută.

Partidul lui Macron La République en Marche (LaREM) va obţine cel mai probabil un rezultat bun, dar nu suficient pentru o majoritate. Iar o coaliţie este cel mai probabil scenariu. Aripa moderată a Republicaniilor pare a fi cel mai bun partener.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici