MAE din Chişinău: Republica Moldova nu urmăreşte retragerea militarilor pacificatori ruşi din Transnistria

Ministerul de Externe de la Chişinău a negat, joi, zvonurile conform cărora Republica Moldova ar urmări retragerea militarilor pacificatori ruşi din Transnistria, argumentând că nu se urmăreşte retragerea militarilor ruşi care efectuează operaţiuni de menţinere a păcii, potrivit Unimedia.Info.

1326 afișări
Imaginea articolului MAE din Chişinău: Republica Moldova nu urmăreşte retragerea militarilor pacificatori ruşi din Transnistria

MAE din Chişinău: Republica Moldova nu urmăreşte retragerea militarilor pacificatori ruşi din Transnistria

Recent, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale. Prin intermediul unei scrisori, Victor Moraru a cerut ca subiectul să fie discutat separat în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, din 12 septembrie.

„Prin intermediul scrisorii adresate Secretarului General al ONU, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”. La începutul sesiunii anuale din luna septembrie, Adunarea Generală a ONU va examina cererile statelor membre, inclusiv a Republicii Moldova şi va decide care dintre punctele propuse de către ţările direct interesate vor fi înscrise în agenda sesiunii a 72-a şi care vor fi amânate pentru sesiunile viitoare”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Chişinău.

„Iniţiativa Republicii Moldova nu pune în discuţie şi nu urmăreşte retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. Toate informaţiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federaţia Rusă, distorsionează atât esenţa iniţiativei Republicii Moldova la ONU, cât şi a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”, adaugă Ministerul de Externe din Republica Moldova.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU a cerut şi menţinerea eforturilor îndreptate spre finalizarea procesului de "scoatere necondiţionată, ordonată şi definitivă a trupelor militare străine de pe teritoriul naţional".

Anterior, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia "dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională."

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici