MAE: Printre victimele violenţelor din 2 mai din Odessa nu se numără membri ai comunităţii româneşti

Consulatul General al României de la Odessa monitorizează situaţia etnicilor români din regiune, precizează MAE într-un comunicat, subliniind că, din informaţiile deţinute până la acest moment, printre victimele violenţelor din 2 mai nu se numără membri ai comunităţii româneşti.

303 afișări
Imaginea articolului MAE: Printre victimele violenţelor din 2 mai din Odessa nu se numără membri ai comunităţii româneşti

MAE: Printre victimele violenţelor din 2 mai din Odessa nu se numără membri ai comunităţii româneşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă "dezaprobarea puternică" faţă de violenţele ce au avut loc recent la Odessa şi condamnă ferm actele care au dus la numeroase victime.

MAE informează că este în legătură permanentă cu Consulatul General al României de la Odessa şi monitorizează situaţia etnicilor români din regiune.

"Potrivit informaţiilor deţinute până la acest moment, printre victimele violenţelor din 2 mai nu se numără membri ai comunităţii româneşti", precizează Ministerul de Externe.

MAE român face apel la detensionarea situaţiei, nu numai din regiunea Odessa, ci din întreaga zonă de est şi sud a Ucrainei, unde "actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă a fost urmat de o serie de acţiuni separatiste ilegale marcate de violenţe nejustificate".

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă "solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi susţinerea pentru parcursul său european şi faţă de autorităţile de la Kiev care depun eforturi pentru stabilizarea situaţiei interne".

Mai multe persoane au murit vineri, la Odessa, în sudul Ucrainei, în marja unor confruntări între apărătorii unităţii ţării şi separatişti proruşi, acţiuni care generează temeri în legătură cu o posibilă extindere a insurecţiei în sudul ucrainean şi cu o reacţie a Rusiei, relatează AFP.

Violenţele au izbucnit în timp ce o defilare pentru unitatea ţării a susţinătorilor autorităţilor proeuropene de la Kiev a fost atacată de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale, a constatat un jurnalist al AFP.

Cei aproximativ 1.500 de susţinători ai Kievului, majoritatea suporteri ai cluburilor de fotbal din Odesa şi din Harkov (est), au fost atacaţi de câteva sute de proruşi, în pofida interpunerii poliţiei.

În cursul serii de vineri, proruşii s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de proeuropeni. Cel puţin 38 de persoane au murit în incendiu, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

De la începutul crizei ucrainene, acestea sunt primele incidente grave înregistrate în Odesa, un oraş rusofon de aproximativ un milion de locuitori situat la Marea Neagră.

Violenţele din oraşul ucrainean Odesa au fost organizate de preşedintele demis Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, fiind provocate de grupări paramilitare din Transnistria, în colaborare cu grupuri ruse, acuză Serviciul ucrainean de securitate (SBU).

Potrivit SBU, apropiaţi ai lui Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morţi şi sute de răniţi.

În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, precizează SBU.

Poliţia ucraineană a anunţat sâmbătă arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul din Odesa.

Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numără printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Poliţia regională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici