Mahmoud Abbas vrea să ceară la ONU recunoaşterea statului palestinian

Palestinienii sunt decişi să solicite statutul de membru cu drepturi depline la ONU în septembrie, a afirmat, duminică, preşedintele Mahmoud Abbas, în cursul unei şedinţe a conducerii palestiniene, desfăşurată la Ramallah.

144 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Abbas vrea să ceară la ONU recunoaşterea statului palestinian

Mahmoud Abbas vrea să ceară la ONU recunoaşterea statului palestinian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea Comitetului central al mişcării Fatah şi a Comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a avut ca subiect pregătirile în vederea aderării la ONU a statului palestinian creat pe baza graniţelor din iunie 1967 (Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est).

"Considerăm că este o măsură indispensabilă în cazul eşecului negocierilor", a afirmat Abbas, insistând că "până acum nu există un plan politic acceptabil pentru o reluare a negocierilor" de pace cu Israelul "pe baza rezoluţiilor internaţionale, a soluţiei existenţei a două state şi a încetării colonizării".

"Am luat deci decizia de a merge în septembrie la ONU, pentru a obţine statutul de stat membru cu drepturi depline pentru statul Palestina", a adăugat el.

Statele Unite şi mai multe ţări europene, printre care se numără Germania şi Italia, aliate ale Israelului, se opun acestui demers, în timp ce alte state, cum sunt Franţa sau Spania, nu au exclus posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian.

Comunitatea internaţională speră într-o reluare a procesului de pace, aflat în impas din septembrie 2010, şi exercită presiuni asupra celor două părţi.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a sugerat duminică varianta convocării unei reuniuni a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE, ONU) în iulkie, la Washington.

Negociatorul palestinian Saeb Erakat a declarat că solicitarea de recunoaştere la ONU nu face decât să completeze procesul de pace. "Considerăm că nu există nici o contradicţie între cele două solicitări", a spus el.

"A venit momentul ca membrii comunităţii internaţionale să aprobe aderarea la ONU a unui stat palestinian, în baza graniţelor din 1967. Această măsură este inevitabilă, pentru menţinerea procesului de pace şi a (..) stabilităţii şi păcii în regiune", a spus el, deplângând "refuzul nejustificat al administraţiei americane".

Liderii OEP şi Fatah au discutat duminică şi despre reconcilierea cu mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi care refuză categoric ca actualul premier al Autorităţii Palestiniene, Salam Fayyad, să conducă un viitor guvern de tranziţie.

În deschiderea reuniunii de duminică de la Ramallah, Abbas s-a declarat decis să meargă în Gaza pentru a discuta despre reconciliere. "De mult timp spun că voi merge în Gaza, iar acum repet că sunt decis să merg în Gaza, iar aceasta va fi o surpriză pentru toată lumea", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici