Mama britanicului asasinat de către soţia lui Bo Xilai cere despăgubiri

Mama unui om de afaceri britanic asasinat în China, a cărui moarte a grăbit decăderea liderului politic Bo Xilai, a rupt tăcerea, cerând despăgubiri autorităţilor chineze.

140 afișări
Imaginea articolului Mama britanicului asasinat de către soţia lui Bo Xilai cere despăgubiri

Bo Xilai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o declaraţie publicată luni de Wall Street Journal (WSJ), Ann Heywood a afirmat că dispariţia fiului său Neil i-a lăsat pe cei doi copii ai acestuia fără siguranţă financiară.

De asemenea, ea s-a declarat "dezamăgită" de faptul că autorităţile chineze nu au stabilit un contact permanent cu familia lui Neil Heywood după decesul celui din urmă în noiembrie 2011, la Chongqing, o metropolă din centrul Chinei.

Contactat luni de AFP, Ministerul chinez de Externe nu a fost în măsură să comenteze aceste declaraţii.

Fost lider al Partidului Comunist şi o stea în ascensiune a politicii chineze, Bo Xilai fost reţinut în primăvara anului 2012, în urma implicării soţiei sale Gu Kailai în moartea lui Neil Heywood.

Bo Xilai a fost inculpat recent pentru corupţie şi abuz de putere. La rândul ei, Gu Kailai a fost condamnată, în august 2012, pentru asasinarea lui Heywood, un om de afaceri britanic despre care s-a spus că, începând din anii '90, este un apropiat al cuplului, dar ale cărui relaţii cu Gu s-au deteriorat în mod serios din cauza unor neînţelegeri financiare.

Potrivit unor documente legale transmise Tribunalului Comercial francez şi obţinute de AFP, Neil Heywood a intrat în 2007 şi în iunie 2011 ca girant al unei societăţi cu sediul într-o vilă de lux din Cannes (sudul Franţei).

El l-a succedat pe un alt apropiat al lui Bo Xilai, arhitectul francez Patrick Devillers, ca girant al societăţii create în 2001, potrivit documentelor obţinute de AFP.

Potrivit unor relatări ale New York Times, vila din Cannes, cumpărată în 2001, prin intermediul acestei societăţi, ar putea fi prezentată la procesul lui Bo Xilai ca o dovadă a mitelor substanţiale pe care le-ar fi obţinut fostul lider comunist.

"Circumstanţele mă obligă să ies din tăcere (...) Sunt surprinsă şi dezamăgită de faptul că, în pofida unor demersuri discrete pe lângă autorităţile chineze, nu există niciun răspuns substanţial sau practic din partea lor", a anunţat Ann Heywood pentru WSJ.

"Am speranţa că liderii acestei mari naţiuni, pe care Neil o iubea şi o respecta, vor acţiona în prezent decisiv şi cu compasiune, cu scopul de a oferi o despăgubire pentru consecinţele teribile ale acestei crime şi să permită familiei mele să găsească o modalitate de a pune capăt acestui coşmar continuu", a adăugat ea.

Lider charismatic şi controversat, Bo Xilai a decăzut în urma dezertării omului său de încredere, fostul şef de poliţie Wang Lijun, care a încercat în februarie 2012 să solicite azil politic la consulatul american din Chengdu, metropolă vecină Chongqingului.

Wang Lijun a dezvăluit la consulat delictele comise de fostul său şef, considerat pe atunci o stea în ascensiune a Partidului Comunist Chinez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici