Mandat de arestare împotriva lui Pervez Musharraf, în cazul asasinării lui Benazir Bhutto

Un tribunal pakistanez a emis sâmbătă un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Pervez Musharraf, în cadrul anchetei privind asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, a anunţat un procuror special.

55 afișări
Imaginea articolului Mandat de arestare împotriva lui Pervez Musharraf, în cazul asasinării lui Benazir Bhutto

Mandat de arestare împotriva lui Pervez Musharraf, în cazul asasinării lui Benazir Bhutto (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Judecătorul Rana Nisar Ahmad a emis un mandat fără posibilitate de cauţiune vizându-l pe fostul preşedinte Pervez Musharraf şi l-a somat să compară în faţa tribunalului la 19 februarie", a declarat procurorul Chaudhry Zulfiqar.

Bhutto, care a fost de două ori prim-ministru în anii '90, a fost ucisă la 27 decembrie 2007, la Rawalpindi, într-un atentat sinucigaş însoţit de focuri de armă, în momentul în care pleca de la un miting de campanie pentru legislativele din 2008.

Ea era soţia lui Asif Ali Zardari, actualul preşedinte al Pakistanului.

"O echipă de anchetatori, formată pentru a elucida acest asasinat, a prezentat un raport care dezvăluie implicarea lui Musharraf şi responsabilitatea sa", a adăugat procurorul.

"Raportul evocă o conspiraţie amplă care îi implică pe Musharraf, doi ofiţeri de poliţie şi teroriştii", a adăugat Ali, după o audiere cu uşile închise la închisoarea Adiala din Rawalpindi.

Musharraf, care era preşedintele Pakistanului când a fost ucisă Bhutto, s-a autoexilat la Londra după ce a renunţat la politică în 2008, iar revenirea în ţară a acestui fost militar este puţin probabilă. El l-a acuzat de asasinarea lui Bhutto pe liderul taliban Baitullah Mehsud, care a dezminţit şi care a murit în august 2009, ucis de tirurile unui avion fără pilot american.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Musharraf nu se prezintă în faţa justiţiei în ţara sa, procurorul a răspuns: "Vom vedea la timpul potrivit".

În decembrie, doi oficiali de rang înalt ai poliţiei pakistaneze, suspectaţi că nu şi-au făcut datoria în timpul asasinatului, au fost arestaţi.

Cei doi poliţişti, Saud Aziz, la vremea respectivă comandantul poliţiei din Rawalpindi, şi Khurram Shahzad sunt acuzaţi că au "eşuat să o protejeze pe Bhutto".

În aprilie 2010, un raport al ONU a apreciat că drama putea fi evitată dacă s-ar fi luat măsuri de securitate corespunzătoare.

ONU a menţionat de asemenea eforturile depuse de serviciile de informaţii pakistaneze şi de alţi oficiali pentru a împiedica ancheta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici