Manfred Weber cere consolidarea structurilor militare ale UE: "Înfiinţarea unei armate europene este o idee pe termen lung"

  • Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, cere, în contextul crizei din Afganistan, consolidarea structurilor militare ale UE
  • Weber: "Chiar dacă înfiinţarea unei armate europene este o idee pe termen lung, problema trebuie abordată acum"
592 afișări
Imaginea articolului Manfred Weber cere consolidarea structurilor militare ale UE: "Înfiinţarea unei armate europene este o idee pe termen lung"

Manfred Weber cere consolidarea structurilor militare ale UE: "Înfiinţarea unei armate europene este o idee pe termen lung"

Eurodeputatul german Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, propune, după criza generată de retragerea militară din Afganistan, consolidarea structurilor militare ale Uniunii Europene şi reducerea dependenţei de Statele Unite, informează Der Spiegel.

"Deşi Europa dispune de sute de mii de militari, nu am reuşit securizarea Aeroportului din Kabul. Europa nu are o problemă cu efectivele militare, ci cu capabilităţile şi structurile militare", afirmă Manfred Weber într-un interviu acordat grupului media Funke (Funke Mediengruppe).

"Schimbarea actualei situaţii este o chestiune de voinţă, de organizare a structurilor de comandă. Chiar dacă înfiinţarea unei armate europene este o idee pe termen lung, problema trebuie abordată acum. Nu realizăm nimic prin fixarea de idealuri, ci prin măsuri aplicate pas cu pas", adaugă Manfred Weber, vicepreşedinte al formaţiunii germane Uniunea Creştin-Socială (CSU, centru-dreapta).

"Sigur că armatele naţionale vor rămâne pilonul central în materie de apărare. Dar avem nevoie şi de capabilităţi militare europene - o forţă de reacţie cu mii de militari şi o divizie de apărare cibernetică. În condiţiile în care atacurile asupra infrastructurii digitale europene se produc zilnic, nu mai sunt suficiente capabilităţile naţionale", a subliniat Manfred Weber.

Uniunea Europeană trebuie să gestioneze singură anumite crize, nu să aştepte intervenţiile Statelor Unite, a insistat Manfred Weber. "Crizele din Belarus, Ucraina, nordul Africii, Orientul Mijlociu, toate aceste probleme nu vor fi rezolvate de americani pentru noi. Intensificarea cooperării ar reduce şi costurile cu miliarde de euro. Alianţa Nord-Atlantică va fi mai puternică atunci când Europa va avea o contribuţie mai mare", a argumentat Manfred Weber.

La rândul său, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a pledat, în contextul crizei generate de hotărârea SUA de a retrage trupele din Afganistan, pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene. "Este clar că noi, europenii, trebuie să fim încurajaţi să extragem unele învăţăminte. Criza afgană nu face decât să consolideze convingerea pe care eu o am de ceva timp şi care este împărtăşită de mulţi alţii. Este ideea autonomiei strategice europene, care vizează consolidarea abilităţii noastre de a exercita influenţă în conformitate cu interesele şi valorile noastre, dar şi să punem accent pe capacitatea de acţiona", a afirmat Charles Michel într-un interviu acordat săptămâna trecută Institutului francez Grupul de Studii Geopolitice (Groupe d’études géopolitiques).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici