Marea Britanie nu ar putea face faţă unui război cu Rusia, susţine un fost oficial de rang înalt din armată - FOTO, VIDEO

Marea Britanie nu s-ar putea apăra în faţa ameninţării militare venite din partea Rusiei, susţine un fost oficial de rang înalt din armata britanică, citat de Daily Mail.

33230 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie nu ar putea face faţă unui război cu Rusia, susţine un fost oficial de rang înalt din armată - FOTO, VIDEO

Marea Britanie nu ar putea face faţă unui război cu Rusia, susţine un fost oficial de rang înalt din armată - FOTO, VIDEO

Potrivit sursei citate, Sir Michael Graydon, fost şef al Royal Air Force (RAF), susţine că Marea Britanie nu ar putea reacţiona în faţa unor atacuri ale Rusiei, "deoarece forţele de apărare au fost decimate".

Declaraţia intervine în contextul în care autorităţile locale au dezvăluit, joi, că avioane de vânătoare britanice au fost trimise miercuri să intercepteze două avioane militare ruse în largul coastelor peninsulei Cornwall (Anglia), Bombardierele ruseşti de tip Tupolev-95 au fost interceptate şi escorate în afara zonei în care au fost semnalate, fără să fi pătruns în spaţiul aerian britanic.

Premierul britanic David Cameron a minimalizat incidentul, declarând: "Ruşii încearcă doar să demonstreze ceva şi nu cred că merită vreun răspuns. Cred că acest incident demonstrează de fapt că dispunem de avioanele, piloţii şi sistemele necesare pentru a apăra Marea Britanie".

Însă, fostul oficial din forţele aeriene britanice îl dezminte pe premier, dezvăluind că numărul escadroanelor de vânătoare a fost redus drastic în ultimii ani, el ajungând de la 26 la sfârşitul Războiului Rece la 7 în prezent.

"Am mari îndoieli că Anglia ar putea face faţă unui război cu Rusia. Suntem la jumătatea capacităţilor care existau în trecut", a precizat Graydon.

Ministrul britanic al Apărării Michael Fallon declara miercuri că preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă o "ameninţare reală şi prezentă" la adresa celor trei ţări baltice. El a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să fie pregătită pentru o agresiune din Rusia.

Potrivit Ministerului britanic al Transporturilor, nu s-a înregistrat nicio perturbare a transportului aerian civil ca urmare a prezenţei bombardierelor ruseşti miercuri.

"Avioane de vânătoare tip Typhoon au fost mobilizate (miercuri), după ce avioane ruseşti au fost identificate zburând în apropierea spaţiului aerian al Marii Britanii", a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Avioanele ruseşti "au fost escortate de Forţele Aeriene Regale (RAF) până în afara zonei de interes britanice", afirmă ministerul, precizând că "avioanele militare ruseşti nu au pătruns în spaţiul aerian suveran" britanic.

Un incident similar a avut loc în ianuarie, când Ministerul britanic de Externe a anunţat că două bombardiere ruseşti de tip Tu-95, cunoscute şi sub numele de "Bear H", au provocat "perturbarea aviaţiei civile" înainte să fie interceptate de avioane RAF în apropierea spaţiului aerian al ţării.

De asemenea, în ultimele 12 luni au avut loc 17 astfel de incidente, în care ruşii au încercat să-şi demontreze forţa militară în apropiere de Marea Britanie.

Prezenţa avioanelor militare ruseşti în apropierea zonei de coastă britanice denotă dorinţa Moscovei de a-şi arăta puterea, iar asemenea incidente sunt motivate politic, autorităţile ruseşti ştiind că sunt puternic mediatizate, a comentat BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici