Margaret Thatcher l-a simpatizat pe Mihail Gorbaciov de la prima întâlnire oficială

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a reuşit să îi fie pe plac Doamnei de Fier Margaret Thatcher, în timp ce aceasta era premier al Marii Britanii, încă de la prima lor întâlnire, la sfârşitul lui 1984, potrivit unor documente secrete care au fost desecretizate marţi.

263 afișări
Imaginea articolului Margaret Thatcher l-a simpatizat pe Mihail Gorbaciov de la prima întâlnire oficială

Margaret Thatcher l-a simpatizat pe Mihail Gorbaciov de la prima întâlnire oficială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Are o atitudine relativ deschisă şi inteligentă. Este amabil, are un anume şarm şi umor", i-a scris Margaret Thatcher preşedintelui american din perioada respectivă, Ronald Reagan, după o primă vizită a lui Gorbaciov în Marea Britanie în decembrie 1984, cu patru luni înainte de a deveni secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, la 11 martie 1985.

"Consider fără nicio îndoială că este un bărbat cu care se pot face afaceri", a adăugat ea în scrisoare, reluând faimoasa frază rostită public la BBC după întâlnirea lor.

Fostul lider britanic, care a decedat în aprilie 2013, subliniază cu amuzament că Gorbaciov a părut debusolat de întrebările sale.

"În mod clar nu este obişnuit cu genul de întrebări la care l-am supus despre lucruri precum drepturile omului în Uniunea Sovietică", a remarcat ea.

Relaţiile bune dintre Thatcher şi Gorbaciov par să fi supravieţuit uneia dintre cele mai celebre dezertări din timpul Războiului Rece, cea a lui Oleg Gordievski, fost colonel în KGB care a fugit din Rusia în Marea Britanie în iulie 1985.

"Îmi amintesc discuţiile noastre ... Vreau să cred că înţelegerea la care am ajuns privind problemele prioritare se va menţine", i-a scris Gorbaciov liderului britanic după câteva luni, felicitând-o la aniversarea din 12 octombrie 1985.

Aceste documente au fost publicate marţi de Arhivele Naţionale în virtutea regulii care permite publicarea documentelor secrete ale Guvernului după trei decenii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici