Mario Monti se declară încrezător în faptul că eforturile sale nu vor fi distruse

Preşedintele Consiliului italian de Miniştri Mario Monti s-a declarat încrezător în faptul că politicienii italieni vor da dovadă de "înţelepciune" şi nu vor distruge progresele Guvernului său în domeniul redresării finanţelor publice.

76 afișări
Imaginea articolului Mario Monti se declară încrezător în faptul că eforturile sale nu vor fi distruse

Mario Monti se declară încrezător în faptul că eforturile sale nu vor fi distruse

"Sunt convins că indiferent de culoarea Guvernului care va urma, înţelepciunea politicienilor din Italia va prevala. Sunt sigur că nu va exista o tendinţă de distrugere a ceea ce am putut face în ceea ce priveşte asigurarea unei securităţi a finanţelor publice", a comentat el, în cadrul unui colocviu privind guvernanţa economică, la Cannes, în sud-estul Franţei.

Rămâne "enorm de mult de făcut în ceea ce priveşte creşterea" economică în ţara sa, a adăugat premierul italian.

Guvernul italian de tehnocraţi este fragilizat după ce a pierdut săptămâna aceasta susţinerea în Parlament a partidului de centru-dreapta condus de Silvio Berlusconi, care şi-a anunţat, sâmbătă după-amiaza, în mod oficial, candidatura în alegerile legislative.

"Putem gestiona această situaţie, care se înscrie în normalitatea vieţii democratice", a notat Monti.

În faţa unor oficiali de rang înalt din domeniul financiar, el a prezentat un bilanţ pozitiv al eforturilor pe care le-a despus la conducerea Guvernului.

"În urmă cu un an, Italia se afla într-o situaţie a finanţelor publice şi a finanţelor în general extrem de delicată", a amintit el. "Atunci când am fost instalat la putere, în urmă cu 13 luni, exista un interes european, american şi mondial faţă de situaţia italiană, deoarece ne aflam în situaţia de a declanşa un potenţial incendiu care ar fi putut distruge zona euro definitiv", a spus Monti.

"O majoritate stranie a fost alcătuită timp de 13 luni din trei partide care, anterior, nu stăteau de vorbă", iar "poporul, Guvernul, Parlamentul italiene au ştiut să iasă dintr-o situaţie extrem de gravă", a adăugat premierul.

"Am efectuat reforme structurale pe care niciunul dintre cele două partide de centru-dreapta nu le-ar fi putut face în mod separat", a comentat el, evocând o "redresare buegetară care pune Italia pe calea unui bilanţ echilibrat în termeni structurali în 2013".

Întrebat în legătură cu eventualitatea unor alegeri anticipate, el a răspuns că preşedintele italian este cel care stabileşte termene electorale.

"UE (care va primi Premiul Nobel pentru Pace luni) a ştiut să restabilească pacea în Europa, integrând ţări care aveau obieceiul să lupte între ele", a subliniat Monti. Însă "acest risc este în continuare prezent", chiar dacă "nu va lua, de pe o zi pe alta, forma unui conflict armat", a adăugat el.

"Observăm în Europa un val de populism, de naţionalism, de respingere a diversităţii, care este exact opusul noţiunii de integrare europeană", a avertizat premierul Italiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici