Martin Schulz a salutat rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare europene din Olanda

Martin Schulz, candidatul Partidului Socialist European la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a salutat vineri rezultatele preliminare al alegerilor parlamentare europene din Olanda, dezamăgitoare pentru partidul populistului Geert Wilders.

247 afișări
Imaginea articolului Martin Schulz a salutat rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare europene din Olanda

Martin Schulz a salutat rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare europene din Olanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Haideţi să fim acum cu toţii olandezi", a îndemnat Schulz, într-o întâlnire cu alegătorii la Villeurbanne, în estul Franţei.

"Trebuie să ne mobilizăm duminică şi să urmăm exemplul Olandei în cazul domnului Wilders, al cărui partid era creditat, potrivit sondajelor, cu 21 la sută din intenţiile de vot, însă a obţinut în final doar 12 la sută (...). Dacă ne vom mobiliza, vom înfrânge Frontul Naţional duminică", în Franţa, a subliniat preşedintele actual al Parlamentului European.

Geert Wilders a încheiat o alianţă cu Frontul Naţional (FN) francez al lui Marine Le Pen şi speră să se alieze, după alegeri, cu alte mişcări eurosceptice, pentru a forma un grup parlamentear puternic.

Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos la ieşirea de la urnele de vot din Olanda, partidul lui Geert Wilders (PVV) este creditat doar cu 12,2% din voturi, faţă de 17% în urmă cu cinci ani, ceea ce se traduce în trei locuri în PE, faţă de cele cinci mandate obţinute în 2009.

"Sondajele realizate la ieşirea de la urne sunt dezamăgitoare", a recunoscut Geert Wilders, adresându-se susţinătorilor săi, încruntaţi, adunaţi într-un bar la periferia oraşului Haga.

El şi-a exprimat regretul faţă de rata de participare scăzută (37%), care l-a penalizat, fără îndoială. "Două-trei persoane au preferat să stea acasă", a ironizat el.

"PVV va continua lupta la Bruxelles, iar începând de mâine vom vom încerca să colaborăm cu alte partide europene", a declarat Geert Wilders.

Frontul Naţional speră să obţină 20 de mandate în PE, în locul celor trei din prezent, vizând să se claseze primul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici