Masacrul de la Newtown relansează dezbaterea asupra violenţei din jocurile video

Uciderea de vineri a 26 de persoane, între care 20 de copii, într-o şcoală primară din Statele Unite, a relansat dezbaterea asupra violenţei jocurilor video şi a impactului lor asupra psihologiei criminalilor.

205 afișări
Imaginea articolului Masacrul de la Newtown relansează dezbaterea asupra violenţei din jocurile video

Masacrul de la Newtown relansează dezbaterea asupra violenţei din jocurile video (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Trebuie să existe o legătură directă la persoane instabile mental care la un moment dat basculează, evadează, devin un personaj din aceste jocuri video", a subliniat pentru CNN John Hickenlooper, guvernatorul statului Colorado.

Acest stat din Vestul american a fost afectat în iulie de masacrarea a 12 persoane, ucise într-un cinematograf, în timpul proiectării unui film din seria Batman.

Atacul care a avut loc vineri la Newtown, în statul Connecticut, este "o nouă înţepătură" care subliniază necesitatea legiferării, apreciază senatorul Jay Rockfeller.

"Deşi nu ştim dacă asemenea imagini l-au influenţat pe atacatorul de la Newtown, problema conţinuturilor violente este gravă şi trebuie să fie atacată", adaugă congresmenul democrat din West Virginia.

El a prezentat miercuri Congresului un proiect de lege care, în cazul în care va fi adoptat, va însărcina Academia Naţională americană de Ştiinţe să studieze legăturile dintre jocurile video violente şi violenţa din societatea americană.

Congresmanul a anunţat că intenţionează să sesizeze Autoritatea americană pentru Concurenţă (FTC) şi Autoritatea pentru Comunicaţii (FCC) pentru a "arunca o privire" asupra acestui subiect şi a verifica eficienţa sistemului clasării jocurilor.

- Comportament agresiv

Adam Lanza, tânărul în vârstă de 20 de ani care s-a sinucis după ce a omorât 26 de persoane în Şcoala Elementară Sandy Hook din Newtown, juca, potrivit presei americane, în mod frecvent, jocuri video, în special Dynasty Warriors.

Statul California a interzis vânzarea de jocuri video violente către minori, însă Curtea Supremă a Statelor Unite a făcut caducă această dispoziţie în iunie 2011, apreciind că ea încalcă libertatea de exprimare, garantată de Constituţia americană.

Unii experţi şi dezvoltatori de jocuri video susţin că nu există probe pentru a demonstra "cu certitudine" un impact nefast al produselor lor.

"Mai degrabă am obosit să tot aud acest lucru. Sunt sigur că putem găsi unul-două studii pentru a susţine teza potrivit căreia jocurile video sporesc violenţa, dar găsim de asemenea studii care o contrazic", notează Greg Costikyan, un specialist în domeniu.

Însă, în opinia lui Brad Bushman, un profesor de psihologie la Universitatea Ohio şi coautor al unui studiu publicat luna trecută, este clar că, cu cât un jucător petrece mai mult timp jucând un asemenea joc, cu atât mai mult adoptă un comportament agresiv.

Respingerea acestei probe nu este sustenabilă, apreciază el, subliniind că "95% dintre cercetători afirmă că planeta este pe cale să se încălzească, deşi putem găsi întotdeauna o mână de alţi (cercetători) care susţin contrariul".

"Aş spune că 95% dintre cercetători apreciază că violenţa în mass-media, la televiziune, în filme şi în jocurile video creşte agresivitatea, în timp ce doar 5% sau mai puţini cred contrariul", declară Bushman pentru AFP.

Iar un joc video poate avea un efect mai mare decât un film, deoarece, jucând, "nu stai pur şi simplu pe o canapea, ci eşti implicat deplin", notează el. "Învăţăm mult mai bine când suntem implicaţi", subliniază profesorul de psihologie.

În opinia lui Jay Rockfeller, masacrul de la Newtown nu trebuie doar să relanseze această dezbatere, ci să impulsioneze o acţiune.

"Ar fi o farsă dacă am privi atacul de vineri - ca de altfel toate celelalte atacuri pe care le-am văzut - rămânând tăcuţi şi refuzând să acţionăm", a subliniat senatorul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici