Măsuri de precauţie în cazul unui Brexit fără acord: Gibraltarul îşi sporeşte capacităţile portuare

Gibraltarul şi-a extins instalaţiile portuare pentru a putea face faţă unui număr mai mare de nave care transportă mărfuri, luându-şi măsuri de precauţie în caz că Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Maritime, potrivit Reuters.

811 afișări
Imaginea articolului Măsuri de precauţie în cazul unui Brexit fără acord: Gibraltarul îşi sporeşte capacităţile portuare

Măsuri de precauţie în cazul unui Brexit fără acord: Gibraltarul îşi sporeşte capacităţile portuare

Cu o populaţie de puţin peste 30.000 de oameni şi o suprafaţă terestră de aproape şapte kilometri pătraţi, Gibraltarul a votat în mod covârşitor în favoarea rămânerii în UE la referendumul din 2016.

Au existat îngrijorări cu privire la faptul că graniţa deschisă dintre Gibraltar şi Spania ar fi afectată de Brexit, în special având în vedere tensiunile cu Madridul, care datează de mult timp.

Spania a cedat portul de la Marea Mediterană Marii Britanii în 1713 după un război, dar pretinde suveranitatea asupra acestuia.

Gilbert Licudi, ministrul responsabil cu afacerile portuare şi maritime, a declarat că, după efectuarea lucrărilor de infrastructură, portul Gibraltar ar putea gestiona un volum mai mare din navele container şi alte nave care aduc produse alimentare şi medicamente.

Camioanele ar putea ieşi din Gibraltar cu feribotul în portul spaniol Algeciras din apropiere, dacă vor creşte controalele administrative la frontiera terestră.

Gibraltar nu se află în uniunea vamală UE şi nu este obligat să aplice TVA sau normele accizelor, ceea ce poate atenua unele dintre problemele cu care s-ar putea confrunta teritoriul britanic.

Gibraltar este principalul nod de realimentare a navelor din Marea Mediterană.

La trei ani de la referendumul pentru Brexit, Marea Britanie a trecut prin cea mai gravă criză politică din ulltimele decenii şi nu este încă clar cum, când sau chiar dacă ţara se va despărţi de Uniunea Europeană.

Taguri:
gibraltar,
brexit,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici